Китай търси повече власт над ценообразуването при желязната руда с нова платформа

1
Добави коментар

Китай ще отказва издаването на нови лиценци на вносителите на желязна руда, ако откажат да са част от местна търговска платформа, в пореден ход на най-големия потребител на желязна руда в света да изземе силата на ценообразуването от ръцете на глобалните добивни компании, предава Ройтерс.

Китай, който купува близо две трети от транспортираните по море над 1 милиард тона желязна руда в света, се опитва да се сдобие с предимство по отношение на ценообразуването на основната суровина за стоманодобива, откакто бе принуден да приеме промяната към спот цена, от предишната, 40-годишна практика на годишно определяне на цените, която приключи през 2010.

По силата на новите правила, търговците с желязна руда и стоманодобивните компании, търсещи нов лиценз за внос, ще трябва да търгуват поне 551 155 тона желязна руда на платформа, създадена от China Beijing International Mining Exchange (CBMX), показва документ от регулаторите, до който Ройтерс имат достъп.

Само китайски фирми могат да кандидатстват за лицензите.

Първата физическа платформа за търговия с метала ще е по подобие на сингапурската globalORE, но новите правила, в държава с десетки хиляди търгуващи с желязна руда, може да създаде на CBMX огромен бизнес и да повиши ликвидността й.

Глобални добивни компании, като BHP, Vale , Rio Tinto и китайски стоманодобивни заводи, като Baoshan Iron and Steel, са членове и на двете платформи.

Китай  отдавна подозира, че цените на желязната руда се манипулират от някои от добивните компании и търговците и искаше платформа, която да е по-прозрачна, въпреки че добивните компании се притесняват, че по този начин Пекин добива контрол, ако целият бизнес потече към борсата.

Миналия месец водещата планова агенция на страната обвини три от водещите минни компании и някои търговци, че манипулират пазара, който скочи с 80% от септември до февруари.

„Някои търговци вече са били осведомени за новите правила неформално и нямат търпение да увеличат търговията си на платформата, за да получат нужната квалификация“, коментира пред Ройтерс източник от сектора.

CBMX стартира платформата за физическа търговия, заедно със собствен индекс за определяне на цената на желязната руда на 8 май миналата година, надявайки се да увеличи влиянието си по отношение на определянето на цените.

Етикети:
, ,