Как да облекчим бебешките колики?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Преди всичко трябва да ги разпознаем – когато бебето започне да плаче внезапно и присвива крачета към коремчето си – това несъмнено са бебешки колики.

Когато е гладно бебето не започва внезапно да плаче, а усилва постепенно изплакването си, като започва с леко мрънкане.

Има облекчаващи болката продукти, но не се препоръчва да се започва с химически вещества при още неизградения бебешки организъм. Опитайте първо без помощни средства. Като начало кърмещата майка трябва да избягва някои храни, които са предпоставка за засилване на коликите – на първо място това е кравето мляко. Постарайте се една седвица да не консумирате млечни продукти и вижте дали ще намалеят коликите. Също така ограничете кафето и шоколада, както и яйца, чесън, домати, банани, портокали, ягоди и пикантни подправки. Започнете да пиете чай от копър и анасон.

Когато има колики, бебето се чувства най-добре, ако лежи по корем. Вземете го на ръце, седнете и го люлейте плавно, като го държите с лицето на долу и внимателно придържате главичката. Или се поразходете в стаята, като го притискате леко с лице към вас, задължително придържайте главичката. Ако имате раница за носене на бебе (кенгуру) тя е най-подходяща за такъв момент.

Еднообразното люлеене в механична бебешка люлка също успокоява. Освен това околните звукове, които не са силни, действат като приспивна песен за ушите на бебетата. Пуснете много тихо радиото или купете компактдиск с характерни звуци, които са отпускащи и приятни за бебетата – сърдечен пулс, водопад, отдалечена косачка или вентилатор – тези звуци са близки до това, което е „чувало” 9 месеца.

Внимавайте бебето да не поглъща много въздух при хранене и не го прехранвайте. Дръжте го изправено след храненето поне 10 минути, за да се оригне достатъчно. Най-важното е – винаги трябва да запазвате спокойствие до бебето, защото ако сте нервна, това се предава и на него. Помолете някой да ви замести в такъв момент и се отдайте на почивка, за да можете да се върнете при мъничето спокойна и с нови сили.

Непременно се консултирайте с педиатър, ако бебето ви е на една седмица и плаче непрестанно, защото може да има по-сериозен здравен проблем от коликите.

 

Царственият „Дон Домат”!