Безплатни прегледи за рак на кожата

2
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Безплатни прегледи за кожен рак ще се проведат днес на територията на цяла България. Инициативата е част от националната кампания „Евромеланома“, която страната ни отбелязва за осма поредна година.

Специалистите призовават за повишено внимание към хора с над 50 бенки по тялото си, както и към такива, които прекарват много време под открити слънчеви лъчи, независимо дали заради професия или хоби.

В цялата страна се очаква да се включат над 180 специалисти, поясни за Дарик председателят на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков.

„Всеки, който се съмнява в някоя своя бенка, която в последните месеци или година е започнала да нараства като обем, да променя цвета си и да става по-тъмна, да става по-неравномерна, съветваме да дойде и да се провери. Ако се налага на същите тези хора, при които има някакво съмнение за развитие на кожен рак, биха могли да се направят изследвания. Защото кожният рак при ранно откриване може в 100% от случаите да бъдат излекувани“, заяви проф. Цанков.

Над 200 специалисти се включиха в миналогодишната инициатива, от която се възползваха 4000 пациенти. При пет от тях бе открит най-агресивният кожен рак меланом, а 100 други бяха диагностицирани с по-леки форми на заболяването.

Повече информация за специалистите и за лечебните заведения, включени в кампанията, може намерите на сайта на кампанията www.derma.bg.