Явор Захариев: За да успееш, трябва да си упорит

5
Добави коментар
alexandra25
alexandra25

Повече от година след раздялата с Gravity Co., бившият им вокал Явор Захариев отново е на музикалната сцена с поредното предизвикателство пред себе си – новата му група Free Will Society. За музиката, която правят, бъдещите им проекти, шоубизнеса в България и още няколко интересни нещица, Явор се съгласи да отговори на въпросите на Kafene.bg.

Новият проект на Явор Захариев включва още музикантите Бурян Маслев (Mind Trips), Ясмин Исинов (Mind Trips), Огнян Гърков – QJ и Венци Велев. Дебютът си заедно на сцената Free Will Society ще направят в клуб Backstage на 23 април (четвъртък) 2009г., като част от благотворителната инициатива „Върни Емо“.

Как се събра Free Will Society?
Явор: Значи, преди около 4 месеца аз не се занимавах с нищо. Само с едно момче, което е диджей, правехме някаква музика, но не беше нещо много сериозно и целенасочено. И един мой приятел, с който се познаваме от десетина години – Бурян Маслев, той свири в Mind Trips, ми се обади и ми каза, че е направил парче и иска да му кажа какво мисля. Аз чух парчето, много ми хареса и влязохме в студио, записахме го. После седнах, написах текста и така се роди първият ни сингъл Get Down. Много ни хареса това, което направихме и решихме да работим заедно оттук нататък. А останалите – значи заедно с Бурян, участва и Ясмин Исинов, който също е в Mind Trips, които са си направили нещо като експеримент, поканиха ме да участвам и така стана. После към нас дойде и Оги (Огнян Гърков), който е диджей по клубове. Той се занимава главно с бийтовете, с програминг, също доколкото знам си има и независим лейбъл, но лейбълът му се занимава с издаването повече на електронна музика, транс глобал, транс минимал. И вече последно към нас дойде и едно друго момче – Венци (Венци Велев). Изключително ми е приятно да работя с тях, най- вече заради метода на работа, много спокойно се работи в студиото – хем динамично, хем спокойно.

А как беше с Gravity Co., по-динамично?
Я: Да, на моменти беше по-динамично, имаше и застои, на периоди. Най-хубавото сега е, че с тези момчета, с които съм се събрал в момента, ми гласуват много повече от 100 % доверие, защото примерно Оги, ми е споделял, че му е било мечта да се занимава с музика, и никога не е очаквал, че ще работи с мен, и това, да, ласкае ме, но някакси не съм очаквал такова огромно внимание от тяхна страна.

А защо се разделихте с Gravity Co.? Имаше доста версии в медийното пространство.
Я: Аз определено имах нужда да правя нещо по-различно, някакси повече харесвам ъндърграунд сцената…

А там не беше така?
Я: Ами там нещата си бяха доста комерсиални, това се целеше особено в последните ми моменти там. Но сега сме приятели.

Липсва ли ти работата с тях, мъчно ли ти е понякога?
Я: Ами ще те излъжа, ако кажа, че не ми е мъчно, но по-скоро ми липсват забавните моменти. Но огромно предизвикателство е това, което правя в момента, защото, много приятели ми казват „Хубаво, ама ти започваш от началото, от нулата едва ли не“, а мен пък това много ме кефи. досега съм извървял един път, а пък според мен, когато правиш една крачка отново или изминаваш един път повторно, вече знаеш откъде да минеш, как да не допускаш същите грешки, които си правил.

Каква музика правите във Free Will Society?
Я: Не мога да я оприлича на някакъв стил точно, но мога да кажа нещата, на които много ми прилича (усмихва се), значи Stereo MC`s, има малко от Chemical Brothers, има малко от Zero 7. Приятна е, в смисъл, нещо между джаз, чилаут, лаундж, леко има поп, съвсем мъничко рок, алтърнатив и маалко ъндърграунд. Това е.

Притеснява ли те, че ще сравняват музиката Ви с Gravity Co.?
Я: Не, в интерес на истината, надявам се и другите момчета това да не ги притеснява. По-скоро за мен е важно да правим музика, която да се харесва не само на много хора, но и самата музика да  не е насочена към определен таргет, по-скоро, на който му хареса. Преди много се учудвах, като свирех с предишната си група и  виждах хора на възрастта на моите родители, обаче после ми стана много приятно, защото не съм очаквал това, което правя да се хареса на толкова зрели хора. И наистина това е огромно признание. А пък българската публика, между другото, т.е нашата си публика, много я подценяват, а според мен това е огромна грешка.

В смисъл?
Я: Ами защото, може би един от най-претенциозните слушатели е българинът. Докато на Запад гледат повече на това, което правиш, независимо какво е, те гледат на него като на изкуство. Тук много те гледат като под лупа и те наблюдават, и могат да те критикуват за абсолютно всичко, което пък е хубаво от една страна. А пък според мен, човек винаги може да си сверява часовника именно, като направи един концерт и види как реагират хората. Напоследък съм много впечатлен от факта, че страшно много млади хора се занимават с музика, това ги влече, нетърпеливи са, настойчиви.

Като спомена млади хора, какво мислиш за тв формата Мюзик Айдъл, много актуално реалити шоу в момента. Възможно ли е да създаде звезда, след като у нас реално няма музикален пазар?
Я: Виж, това е много интересен въпрос – нямаме музикална индустрия и музикален бизнес, а пък има звезди. Но пък хубавото е, че се обръща внимание на младите изпълнители, защото аз като се замисля, когато започнах да се занимавам с музика, бях на 13 години, с приятели се събирахме в парка, дрънкахме си с китари, слушахме примерно Pearl Jam, всичко беше много невинно. Докато сега вече има всичко – конкурси, фестивали, на които директно можеш да се явиш и  ако, рaзбира се, можеш да покажеш нещо качествено. Аз много се впечатлявам от такива неща, защото знам колко трудно е някой да ти обърне внимание, да ти подаде ръка, така че е хубаво.

 Къде можем да слушаме песните на Free Will Society?
Я: Засега в MySpace е парчето Get Down, но в момента имаме 5 полуготови композиции, като всяко парче, което правим, става по-готино и по-готино и затова смея да твърдя, че Get Down е най-малкото, което слушателите могат да чуят. Просто останалите парчета след Get Down вървят само нагоре.

Но кога и къде ще можем да ги чуем?
Я: Идеята ни е следната – абсолютно всяко парче, което направим, да го качваме в Myspace за около две седмици, после го прибираме и качваме ново. И така абсолютно целият албум ще се извърви, после просто ще го пуснем в интернет, няма да се продава.

Няма да се продава?
Я: Не. Според мен, ще е хубаво, а и според останалите от групата, да направим около две хиляди бройки от албума, който ще е готов до средата на лятото със сигурност, и после да го пуснем целия в интернет и всеки свободно да си го тегли. Аз съм много за, защото знам, че така поне, аз го дaвам тоя албум, а не си го свалят другите. Също другата ни идея е под формата на USB-та да ги раздаваме. Няма смисъл иначе, в България дори и да тръгнем да го продаваме, знаем какво ще стане – петият човек, който си го купи, ще го пусне в интернет. Ама няма нищо лошо в това, аз не се ядосвам, че теглят, самият аз тегля, тъй че не мога да кажа, че пиратството ограбва, то май и аз ограбвам (смях).

А момчетата от Mind Trips все още си свирят в групата, така ли?
Я: Да, свирят, имат си участия.

Ти не ревнуваш ли малко?
Я: Е, не, как ще ревнувам.

Не, просто сякаш се разкъсвате малко…
Я: Не, няма такова нещо. Ето аз сега ще записвам с Акага. Поканиха ме да запиша парче с тях и ще бъде на английски, но идеята е в парчето да има и тяхно участие откъм вокали. Аз много се впечатлих от това, че ме поканиха, все пак Акага са доста добри музиканти.

Една от най-популярните групи…
Я: Те са много добри музиканти, не е само това, че са популярни. И да работиш с такива хора е много. А аз и доста се притеснявам от факта как ще се представя, но ще дам всичко от себе си. На 100 %.

В какъв стил ще е парчето, стил Акага?
Я: Абсолютно. Ще има брасове, китари, много приятно присъствие на пиана, много ще е хубаво парчето. Повече нищо няма да казвам, да не се сърдят (усмихва се).