Възможно ли е епилепсия да се лекува с билки?

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

24 април, 11:45 Възможно ли е епилепсия да се лекува с билки? Подобна терапия само забавя истинската, а това е опасно Синът ни страда от епилепсия и вече е на почти 15 години. Всички в семейството се измъчваме, защото ходим на работа и той остава сам – просто не можем да предвидим кризата, за да сме около него. Неотдавна прочетохме в един вестник за билкар от София, който можел да помогне и при епилепсия. Отидохме при него, той видя детето и ни увери, че ще излекува епилепсията му. Дори ни даде за проба една доза от някаква билкова комбинация, за да започнем лечението. Имам чувството, че пристъпите като че ли се разредиха. Какво ще кажете, възможно ли е епилепсия да се лекува с билки?

Отговорът на този въпрос е категоричен – епилепсията не може да се лекува с билки. Нещо повече, ако започнете да разчитате на билково лечение, ще забавите медикаментозното. Това не бива да допускате, защото е изключително опасно за болния. Не си въобразявайте, че билките са разредили припадъците. Това се случва поради особеностите на организма на болния, което е свързано с храната, с промените на времето и някои други причини. И запомнете най-важното – при продължителните, често повтарящи се припадъци възниква необратим процес на разрушаване на личността. Да не говорим за това, че става въпрос за дете и винаги може да пострада физически при падането. Целта на лечението е пациентът напълно да се освободи от пристъпите, да се подбере такъв метод на медикаментозно лечение, който би могъл не само да разреди пристъпите, но и постепенно да ги спре. Такъв начин на лечение обаче изисква време, определени усилия от страна на родителите и на болното дете. Понякога и възрастните при забавен резултат от лечението отпускат ръце и казват, че не могат да се справят с епилепсията. Или търсят други пътища и така попадат при някой многообещаващ билкар също като вас. Това е неправилно, макар че и фармацевтите използват билки за приготвяне на лекарствата против епилепсия.

Така, че…Епилепсията не може да се лекува само с билки – губи се ценно време. Неврологът, за разлика от народния лечител, задължително ще изпрати болния на електроенцефалография и за преглед при очен лекар. Необходими са и компютърни изследвания и магнитно-томографен резонанс. Но това може да се направи само в специализирана клиника или в по-голям център.

Красимира ЯНЧЕВА