Информация за пролетен минзухар (Crocus)

1
Добави коментар
tooclose
tooclose

Днес ще ви разкажа за един пролетен принц от царството на цветята – минзухара.

Минзухари в лилаво, снимката е от Франция

Минзухарът е пролетното цвете с дълга и ярка история. Според легендата, гръцкият Бог Зевс и Хера са се обичали толкова страстно, че земята, в която са живели, се е осеяла с минзухари. Растението е било популярно със своите естетически и практични свойства в древния свят – използвало се е в медицината, като вкусна храна и багрило.
Минзухарът е символ на пробуждането на природата, а в древното минало е бил свързван със церемонии като есенцията от минзухар се е ползвала като парфюм.

Минзухарът се ражда от грудколуковици, а със своите цветове и зелени листенца, той се е превърнал в цвете на дъгата, което е предвестник на ранната пролетта и живите пейзажи.

Видове Минзухари

Въпреки че съществуват около 80 вида минзухари в Европа и Азия, само около 30 вида са култивирани. Цветовете на минзухара изглеждат невероятно, засадени до други цветя, на които им липсва магията на дъгата. Разнообразието от видове минзухари е чудесен избор за аранжировка на зелената леха в пролетната градина. Минзухарите обичат да растат под дървета и храсти. Растението – предвестниче на пролетта може да се отглежда и в саксия.

Пролетните видове включват Snow Crocus – снежен минзухар, Crocus chrysanthus, C. sieberi, и C. tomasinianus. Снежните минзухари носят името си от ранната си поява и може да ни изненадат дори в края на зимата. C. chrysanthus идва от Гърция и печели сърцата на цветарите като нас с красивите жълти и лавандулово сини цветове. Crocus sieberi се отглеждат лесно. Минзухарите носят нюансите на син цвят, лилаво и са сякаш докоснати от художник, който е сложим малко жълто и в центъра им.

Минзухарите са разнообразни видове

Дошъл от Унгария, минзухарът tomasinianus е един от най-ранните цъфтящи през пролетта видове с лилави цветове.
Други пролетни приятели са Crocus corsicus, който омайва с ярките лилави цветове и кремаво жълти вътрешно разположени венчелистчета, обагрени с леко лилаво. Този вид е известен с мириса на мед.
Нашият балкански приятел във весело жълто е жълтия минзухар, латинското му име е Crocus flavus, и безспорно е неизменен акцент във всяка пролетна градина.
Crocus vernus, или още холандски минзухар, е родом от южна Европа. Той може да се види в нюанси на бяло, лилаво или двойно обагряне, което изглежда невероятно сред гористи пейзажи.

Разновидностите, които цъфтят през есента, са crocus sativa, който е може би най-известния есенен минзухар. Шафроновията минзухар, Saffron Crocus, е широко разпространен вид, не само заради своята красота, но и както знаем, шафранът е подправка за ястия. Цветята от този вид се изсушават, за да се произведе най-скъпата подправка в света, шафран. Преди време включихме този вид в статията за най-скъпите цветя на света, можете да я прочетете тук.

Есенният минзухар се казва Crocus medius и е италианец. Той очарова с ярките сини цветове и живите оранжеви тичинки.

Пчелата иска да вкуси сладостта

Crocus banaticus е съкровището на пролетните градини. Богатото лилаво растение е повече ирис, отколкото минзухар, и се отличава от цялото семейство на минзухара.

Друг есенен принц от Гърция е Crocus goulimyi със заоблени цветчета от полупрозрачно лавандулово лилави и много сладък аромат.

Crocus ochroleucus е миниатюрен вид минзухар, който е есенно дете и се отличава с кремаво бели цветове и жълти тичинки.

Минзухарите се отглеждат лесно, но и са доста устойчиви, развъждат се в различен тип почва. Важно е обаче да се дренира излишната вода. В идеалният случай се препоръчва добре овлажнена, дренира почва, богата на хумус.

Минзухарите могат да растат на слънчево място с лека сянка. Минзухарите, цъфтящи през пролетта, могат да се засадят или през късно лято или през есента, а есенните растения се засаждат през пролетта.
Благодарим за снимките на: thanq, colourful_man, stevegarfield, sloanpix, ouistitis