Белопероне

36
Добави коментар
maritime
maritime

 

Beloperone

Не се стряскайте от това, че цветът на белоперонето в началото е бледозелен. С времето вашето растение ще огрее балкона ви в оранжево-червено.

Как изглежда – Храстовидното растение стига около половин метър височина. Листата му са овални, а цветовете са много красиви с формата на удължени класчета. Достигат 15 см дължина, баграта им е розова до керемидена и красят растението от април до средата на зимата.

 

Грижи

Красивото растение обича слънцето, но не трябва да бъде пряко огрявано от лъчите му. Има опасност листата му да пожълтеят и да окапят. Ако пък светлината не достига, баграта на прицветниците  ще избледнее. През пролетта трябва да подстрижете цъфтящото белопероне, като съкратите клонките му на 1/3 от дължината. Така храстчето започва да цъфти още по-обилно. След това направете първото прехвърляне в по-голям съд. Прехвърляне се прави още 2-3 пъти през лятото, ако саксията му отеснее. През топлите месеци поливайте вашето белопероне редовно и обилно, а през зимата – умерено. Почвата трябва да е смес от градинска пръст, добре угнил оборски тор и торф. Белоперонето се размножава чрез резници. Ползвайте клонките, които сте  съкратили през пролетта, като ги поставите във вода или във влажна пръст. Коренчетата ще се появят да 10-12 дни.