20 интересни факта за Австралия, част първа – тема за Австралия – Idi.bg

69
Добави коментар
tao
tao

Континентът – държава Австралия вибрира със своята разностранност, многообразие и мултикултурна цветност. Някога земя на аборигените, днес тя принадлежи на множеството имигранти от цял свят. Австралия все още е част от Британската общност под опеката на кралица Елизабет II, макар че нейната власт е повече представителна, тъй като държавата има своя независима система на управление.

1. Австралия е 6-тата най-голяма държава в света. Тя заема цял континент, върху обширна площ от 7,6 милиона квадратни километра. Тя разполага с 3-тата по големина океанска територия в света, бреговете й достигат 3 океана, а общата водна площ е 12 млн.кв.км. Държавата включва не само континенталната част, но също остров Тасмания, който е австралийски щат, и множество по-малки острови в Индийския и Тихия океан.

2. Голяма част от територията на континента не е населена, особено във вътрешността, а почти 91% от площта му е покрита с растителност. За разлика от съседна Нова Зеландия, където почти няма отровни животни и растения, в Австралия има много, като част от флората и фауната са ендемити.

3. Австралия е една от най-древните части на сушата, стабилна и оформяна милиони години. Тя е единственият континент на Земята, в който няма действащи вулкани и в чиято история не се открива ледников период. Австралия се отделя от древния континент Гондвана преди 65 млн. Години и затова днес има толкова много разновидности на флора и фауна, които не могат да се видят другаде.

4. Най-дългата ограда в света, Dingo Fence, е построена през 80-те години на 19 век. Тя има за цел да спира дивите кучета динго, за да не влизат в сравнително плодородните области в югоизточната част на континента. Тя е дълга 5614 километра и е една от най-дългите структури на Земята. Макар че е сравнително ефективна, някои кучета динго са успели да се промъкнат.

5. Повече от 80% от австралийците живеят на не повече от 100 километра от брега, така че Австралия е една от държавите с най-урбанизирана крайбрежна част. Вътрешните части са по-суши и много малка част от населението, основно аборигени, живеят далеч от бреговете, във вътрешността а държавата.

6. В държавата се говорят повече от 200 езика и техни диалекти, като 45 от тях са на аборигените. Най-често срещаните езици, освен английски, са италиански, гръцки, кантонски, арабски, виетнамски, мандарин. Доста от населението на Австралия, над 25%, са родени извън държавата. Коренното население, аборигените, се заселили почти навсякъде преди 40 000 години и дълго време са били необезпокоявани от европейските мореплаватели, които откриват континента чак през 17 век.

7. Канбера е избрана за столица на държавата през 1908 година, тъй като Сидни и Мелбърн не успели да решат кой от двата града да бъде избран за столичен. Тя е компромис между двата най-големи австралийски града и се намира между тях. Много хора смятат за столица най-големият град, Сидни, затова тази тема често предизвиква объркване. Сидни е най-старият град в новата история на Австралия, тъй като е първият построен от европейските заселници.

8. Австралия е единствената част от света, в която все още може да се види риба Неоцератодус. Тя живее в реките на Западна Австралия и е един от малкото съществуващи представители на древните двойнодишащи риби, които са се появили още през триас, преди 350 милиона години. Тази част от почти изчезналото семейство почти не се е изменила за 100 млн. години, затова тя е особено интересна за зоолози и за археолози. Те се отличават със способност да дишат на сушата и някога са били широко разпространени на планетата. Днес представители на двойнодишащите риби, освен Неоцератодус, се срещат само в Африка и Южна Америка.

9. В югозападната част на Австралия, в национален парк Мунго, са открити най-старите находки на мъжки и женски примати на континента. Мъжкият примат бил открит погребан ритуално, а женския бил кремиран. Те били открити на брега на езерото Мунго, едно от древните сухи езера. Смята се, че находките са на 40-60 хиляди години. Интересното в тях е генетичния материал, който бил сравнен с ДНК на азиатци, древни и съвременни аборигени, на неандерталци, но за разлика от всички други познати находки не били открити генетични следи от първите хора, за които се смята, че произхождат от Африка.

10. Австралийците са големи почитатели на спорта, но въпреки това държавата се счита с най-затлъстяло население в света, като през 2012 година процентът на затлъстяване е повече от една четвърт, 26%, което може да засрами дори американското население.

Очаквайте втора част…

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2261 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност