Юробанк „се национализира“, за да бъде продадена

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

в. Елефтеротипия
 

Юробанк вече няма да е частна банка. Финансово кредитната институция “падна” и върви към “национализация”, за да бъде продадена от гръцкия фонд за финансова стабилност с евентуална “зестра” Пост банк Пощенската каса , според различни източници.Същите източници твърдят, че Юробанк прибягва до гръцкия фонд за финансова стабилност, за да се рекапитализира, тъй като изглежда не съумява да осигури необходимите капитали в размер на 10 на сто от частни акционери, което е основно условие, поставено от външните кредитори на Гърция, за да може банката да остане в частни ръце.

Средствата на гръцкия фонд за финансова стабилност за рекапитализация на четирите “системични” банки се изчисляват на 27,5 млрд. евро: Националната банка на Гърция 9,756 млрд. , Пиреос банк 7,335 млрд. , Юробанк 5,839 млрд. , Алфа банка 4,571 млрд. евро .

Става дума за пари, които товарят публичния дълг. Това са 50 милиарда евро за гръцката банкова система, договорени от управляващата в Атина тройна коалиция с т. нар. тройка кредитори от ЕС, ЕЦБ и МВФ, за да бъдат запушени “дупките” на банките.

В замяна кабинетът Самарас прие нов пакет от мерки, които вкара в един общ законопроект. Регулациите влизат в парламента в четвъртък.

30 април е срокът за рекапитализация на гръцките банки. Дотогава трябва да бъдат осигурени частни капитали в размер на 10 на сто, за да бъде увеличен акционерният им капитал.

Всичко това се случва въпреки усилията на правителството да намери частни капитали, за да може банките да останат частни.

Наред с това силният човек в Юробанк Спирос Лацис обяви намерение да внесе около 200 млн. евро в Националната банка, но то бе посрещнато с недоволство от големите акционери в банката.

Въпросните 200 млн. евро съставляваха 10 на сто от капиталите, които Лацис не даде миналата година, когато се оттегли от Юробанк и прехвърли своя дял на девет членове от фамилията си, като по този начин на практика избегна процедура по оттеглянето на французите от Емпорики и Геники банк, което им струваше почти два милиарда евро.

За Юробанк се разпространяват различни сценарии, като един от тях не изключва след рекапитализацията банката да бъде продадена от гръцкия фонд за финансова стабилност с евентуална “зестра” Пост банк Пощенската каса .

След множество дискусии и спорове при търсенето на капитали за увеличаване на капитала, управителният съвет на Юробанк в крайна сметка реши да прибегне да рекапитализация от фонда за финансова стабилност.

Наред с това обаче като една от четирите систематични банки, Юробанк възнамерява да участва в стратегическото преструктуриране на гръцката банкова система.

Това се случва, след като бе спряна реализацията на сделката по сливането на Юробанк с Националната банка на Гърция, което стана по искане на международните кредитори на страната.

В съобщение на банката се казва, че управителният съвет на Юробанк е преценил за необходимо да прибегне до гръцкия фонд за финансова стабилност, от който да бъдат осигурени 5,8 млрд. за увеличаване на акционерния капитал на банката.

Намерението на Юробанк ще бъде представено на общото събрание на банката на 30 април. А това означава, че от следващата седмица Юробанк ще бъде първата напълно рекапитализирана систематична банка в Гърция.

БТА