Нови саксии и кашпи от стари кафе-утайки

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

от GreenTech.bg на 24/04/2013

У нас бабите казват, че ако искаш да подсилиш цветята в градината или в саксиите на балкона си, може да им сипваш утайката от кафето си.

Другаде по света някои хора използват утайката от кафето си, за да подпомогнат цветята, но по друг начин. Матю Уолдман и неговия екип в дизайнерското студио Nooka са разработили цяла линия саксии и кашпи, наречена POTHRA, които са направени от рециклирана утайка от кафе!

Екипът от дизайнери – както знаем, дизайнерите пият много кафе – започнал да експериментира с изхвърленото смляно кафе, което остава от кафе-машините. Скоро те открили, че, когато се комбинира със смола, всеки вид кафе създава различен вид и цвят. Това е така, защото различните сортове кафе имат различни съставки, които реагират с компонентите на смолата. Така се получават разноцветни саксии, но все в топли и естествени краски.

Досега дизайнерите са създали 85 такива саксии. Сега са стартирали кампания в портала за обществено финансиране Kickstarter!, за да наберат средства да усъвършенстват процеса, чрез който изработват саксиите. Надяват се скоро да могат да използват само био-смола – на царевична основа и биоразградима.

 

Публикувано в Рециклиране