Дъвчете зърно карамфил срещу лош дъх!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

При разговор с вас хората се отдръпват. Или някой чистосърдечно ви е казал, че имате лош дъх. Вземете неотложни мерки!

Сухата устна кухина е истински рай за бактериите, причиняващи лош дъх. Изплакнете устата си с вода – така временно ще отстраните бактериите и ще освежите дъха си.

В края на обяда или вечерята сдъвчете стръкче магданоз – той е богат на хлорофил и е натурален освежител за уста с противомикробни свойства. Или изяжте един портокал – в него се съдържа лимонова киселина, която стимулира слюноотделянето и освежава дъха.

Подправката карамфил е източник на еугенол – мощно антибактериално средство. Просто сдъвчете едно зърно. Ароматното масло може леко да ви залюти, затова постоянно местете карамфила в устата си. Продължете да дъвчете, докато етеричното масло се разнесе в цялата уста, след това го изплюйте. Не използвайте чисто карамфилово масло или карамфил на прах, за да не получите изгаряне.

Можете да дъвчете и други билки – копър, кардамон или анасон. Анасонът унищожава бактериите, полепнали по езика, а останалите билки неутрализират неприятния дъх.

Носете със себе си четка за зъби и я използвайте след всяко хранене. Това ще предотврати натрупването на зъбна плака. Почистването на зъбите се препоръчва 1 час след хранене, за да предпазите зъбния емайл от допълнително увреждане. Когато сте в къщи, съхранявайте четката си за зъби, потопена в пластмасова чаша с антисептичен разтвор.

Хранете се редовно. При големи паузи между храненията устната кухина се изсушава и се превръща в благоприятна среда за развитие на бактерии.

Дъхът ви се влошава, ако пушите, консумирате алкохол, лук, чесън и силно ароматни сирена като камамбер, рокфор и др. Откажете цигарите, а чесън и лук консумирайте вечер в къщи.

Широко разпространена заблуда е, че лютивите ментови води за уста и ментовите бонбони освежават дъха. Много от тези разтвори съдържат алкохол, който изсушава устната лигавица и употребата им всъщност води до нарушаване на баланса на устната микрофлора. А ментовите бонбони са просто прикритие – те на практика осигуряват на вредните бактерии още захар.

 

Как да премахнем проблемите в устата