11 съвета за по-високо самочувствие – ЛЮБОПИТНО – Статии

14
Добави коментар
mikael
mikael

1. Открийте първопричините, защо вашето самочувствие не е високо? Причините за ниското самочувствие са комплексни, но най- често те се коренят в ранното ви детство. Когато близките ви не вярват във вашите способности. Когато постоянно чувате оценки от рода на: „Нищо няма да излезе от теб?“, „

„За нищо те не бива, погледни приятелите ти какво правят?“ вие се подтискате и това води до неувереност, до подценяване на вашите качества и понижаване на личностната ви оценка. За да повишите самочувствието си трябва първо да откриете корените на ниската си самооценка. Това е начинът по-добре да опознаете себе си. Разбирайки, че в повечето случай оценките на вашите близки са неоснователни или преувеличени, вие ще бъдете по-уверени в това което правите. Ще можете по-добре да опознаете сами себе си.

2. Отделете време за самоопознаване. Често пъти представата ви за вас самите е неправилна. Склонни сте да се подценявате. Смятате себе си за недостатъчно красиви, интелигентни, не толкова- колкото ви се иска- привлекателни. Тази ваша нагласа към самия себе си се превръща в пречка да оцените качествата и уменията, изграждащи вашата индивидуалност. Опитайте се да се опознаете по-отблизо, така както опознавате околните. Самонаблюдавайте се и се изучавайте. Така най-лесно ще откриете своите способности и ще докоснете до своята уникалност. Не забравяйте, че за едни хора качествата, които притежавате може да са недостатъци, но за други да са точно такива, каквито винаги са търсили в хората. Извличайте максималното и от положителните и от отрицателните си качества.

3. Харесвайте се. Положителната самооценка се нуждае от здрава основа. Вие сте тези, които първи трябва да оцените себе си, да излъчвате увереност в себе си и в заобикалящия ви свят. Покажете високо самочувствие. За повечето от вас е трудно да се приемат такива каквито са. Често се критикувате за външността си, подценявате интелекта си, отнасяте се по-строго към себе си отколкото околните се отнасят към нас. Но за да повярват другите във вас, първо вие трябва да повярвате в себе си. Трябва сутрин като станете, да застанете пред огледалото и да си кажете нещо хубаво за вас самите, нещо което би повишило самочувствието ви. Много хора не са в състояние да кажат нещо положително за себе си. А любовта и уважението към самите вас е основа за доволен и щастлив живот, предпоставка да бъдете обичани и ценени от околните. Самопризнанието трябва да се практикува всеки ден. Трябва да си забраните самооценки от рода „колко съм непохватен“,“колко съм несъобразителен“, „пак не успях“ и да ги замените с фрази като „този път не стана, но следващия път със сигурност ще се получи“. Трябва да се съсредоточите върху вашите постижения и да използвате слабостите и пропуските си само за анализ, от който да разберете причините за провала и да не допускате те да се повторят. Не бива да се самоунижавате и самонаказвате за допуснатите грешки. Мислете позитивно за себе си.

4. Не позволявайте околните да ви унижават. Изисквайте от другите добро отношение към вас. Вие заслужавате такова. Ако позволявате да се отнасят към вас с неуважение, то това ще ви подтиска и ще спомогне за понижаване на самочувствието. Всеки човек е уникален и заслужава уважение.

5. Създайте си позитивна представа за себе си и за другите. Често ви се случва да се надсмивате над недостатъците на другите, пренебрегвате ги и имате отрицателна нагласа към тях. Но пропускате факта, че този начин на общуване се връща като бумеранг към вас самите. Ако вие се присмивате на другите, то по правило изхождате от това, че и те ви се надсмиват и това ви обижда. Отнасяйте се позитивно към околните за да се отнасят така и те към вас.

6. Разчитайте повече на себе си. Вие сте свикнали да се допитвате до другите хора за тяхното мнение. Надявате се благодарение на неговите съвети да решите своите проблеми. Това ви прави зависими от чуждото мнение. Доверявайте се повече на собствените си преценки. Ако решенията, които вземате касаят лично вас, вслушайте се в себе си и в своя вътрешен глас- той е най-добрият ви съветник на света, защото никой не ви познава така добре, както вие самите се познавате. Изслушвайте предложенията на другите, но сами трябва да решите дали ще ги приемете и дали те са най-доброто решение за вашия конкретен проблем. Научете се да носите отговорност за самите себе си, за своите постъпки и за живота си. Това ще доведе до по-голямо самоуважение и самоудовлетворение.

7. Научете се да приемате критиката. Не допускайте критиката на другите хора да ви нарани. Приемете чуждата критика като лично мнение на другия, с което вие не сте задължени да се съобразите. Не е по силите на човек да се хареса на всички. Не позволявайте критиката да има такава власт над вас, че да занижи вашето самочувствие. Изслушвайте критиката на другите, извличайте от нея полезното за вас. Но знайте – последната дума е вашата, вие ще прецените дали ще се съобразите с околните.

8. Не се вземайте прекалено на сериозно. Отнасяйте се към себе си сериозно, но не прекалено. Не мислете, че земята се върти около вас. Приемете факта, че всеки човек живее свой живот и значението, което имате за другите не е голямо. Не мислете толкова за другите, а се погрижете за себе си. 9. Овладейте изкуството да казвате „не“. Трябва да сте наясно, какво точно сте в състояние да направите и какви желания можете да изпълните и кои няма да успеете. Преценявайте правилно възможностите си, за да не стигате до провали и това да повлияе на вашето самочувствие. Отказвайте, но спокойно, приятелски, без угризения на съвестта, така че другият човек да не се почувства засегнат. Ако сте способни да заявите отказа си по собствена воля, с това давате сигнал на околните, че цените себе си.

10. Работете върху своето обаяние. Външният ви вид свидетелства доколко вие цените себе си. Той е определящ за първото впечатление на околните за вас. Когато вие сте настроен положително към другите и действате самостоятелно, то непременно ще получите положителен отклик от околните. Така сами създавате малката спирала на успеха си. Трябва да обърнете внимание на това как говорите. Да се стремите да изговаряте думите правилно и отчетливо. Всичко което казвате и начинът по който го казвате влияят на околните. Изборът ви на дрехи, прическа, аксесуари трябва да е повлиян от усещането ви за комфорт – външен и вътрешен. Най-важното е вие сами да се приемате, да направите индивидуалността си по-ярка.

11. Отбелязвайте успехите си. Направете си дневник или бележник, в който ще отбелязвате всеки свой успех. Записвайте си всичко, което сте постигнали и което сте научили. През известен период от време се връщайте към него и го разглеждайте. Спомените от успехите ви ще спомогне за повишаването на вашето самочувствие.