Нуадибу- може би най-голямото гробище за кораби в света

1
Добави коментар
seajobsnet
seajobsnet

Нуадибу- може би най-голямото гробище за кораби в света
08:41, 18 Декември 2013 Видяна: 4800

 

Нуадибу е град, разположен на едноименния полуостров  на Атлантическия океан и главно пристанище на една от най-бедните страни в региона Мавритания. Град от една страна важен търговски център за икономиката на страната, от друга пълен с огромен брой хора живеещи на ръба на оцеляването, Нуадибу придоби  славата на едно от най-големите гробища за изоставени кораби в света. Пясъкът и водата на иначе лазурния бряг на Атлантика, са покрити с токсични материали, остатъци от машини или кораби чакащи да бъдат нарязани за скрап. Развитието на града датира от 1920 година, когато страната е провъзгласена на Френска колония. Географското му разположение и лесна достъпност по море  привличат вниманието на колонистите, които не само го развили до процъфтяващите пропорции, но също така го кръсти като „Port Etienne.“ Мавритания получи независимост от Франция през 1960 г. и пристанищния град е преименуван със сегашното си име. Въпреки  че, след оттеглянето на Франция икономиката на страната остава в критично състояние, то работата и състоянието за хората в Нуадибу са задоволителни.

 

 

Идеята да бъде развито корабно гробище  датира още от френските колонизатори, като работа по проекта започват именно те. Броя на корабите в залива на Нуадибу обаче нараства значително през 80-те години, като в наши дни този процес вече е почти необратим. Именно поради икономическата деградация съпроводена с липса на работа и приходи за населението правителството позволява на огромен брой компании да използват водите около полуострова като последна спирка за корабите си.

 

 

Основните суровини за износ от страната са руда и скрап. Многобройните кораби и желязото добивано от разрушаването им са основния източник на второто, като това е единия от двете основни преимущества на корабното гробище. Създадените  изкуствени „заливи” и места заградени от разлагащи се корабни корпуси осигуряват място за размножение на различни видове риба,  което е другото основно преимущество.

 

 

Създаването на работни места и осигуряването на работа на хиляди обаче е съпроводено с редица рискови фактори. Небрежно изхвърлени тежки метали, различните остатъци от корпуси , замърсени от нефтени продукти заливи , отпадъци от всякакъв характер са ежедневие за хората работещи в тези райони. Сигурността за тези който изпълняват основните дейности  при нарязването пък е легендарна, едва ли някой тук се замисля изобщо върху значението на тази дума изпълнението и в реалността.

 

 

Мавританските власти обаче предприеха редица стъпки, гарантиращи,  че корабите са подходящо разглобени след надлежно отчитане на неблагоприятните последици върху екологията от това. Въпреки че,  на изхвърлените кораби са източник на заетост и генериране на постъпления, морски спасителни корпорации се очаква да започнат почистване на водите около града. 
Добави в Svejo

Най-четено