Актюер е най-добрата професия за 2013 г.

2
Добави коментар
ivaylobonchev
ivaylobonchev

Мария Генчева | апр 25, 2013 | Коментари 0

Най-добрата професия за 2013 година е актюер, а най-лошата – репортер във вестник. Това сочи проучване на американския сайт CareerCast, цитирано от Си Ен Ен. Класацията е направена на базата на няколко критерия – работна среда, заплата, възможности за намиране на работа и ниво на стрес.

По тези показатели излиза, че е най-добре тази година да се работи като актюер. Според проучването в тази професия, която е свързана с обработване на статистически данни и оценяване на различни рискове, предимно за застрахователната индустрия, нивата на стрес са много ниски, работната среда е приятна, а изгледите за кариера са много добри. Средната заплата пък е 91 000 долара на година.

На второ място е професията биомедицински инженер. Името й звучи доста страшно и може би по тази причина подготвените кадри в областта са малко. От всички професии в класацията, тази е с най-добри изгледи за наемане на работа. Заплатата е 85 000 долара на година.

На трето място са софтуерните инженери, които са много перспективни заради развитието на технологиите, и получават 89 000 долара годишно. Останалите длъжности в топ 5 са аудиолог и специалист по финансово планиране. За добри тази година се смятат и професиите дентален хигиенист, психотерапевт, оптометрист, физиотерапевт и разработчик на компютърни системи за бизнеси и институции.

Най-лошо, окзазва се, е да се работи като репортер във вестник. Като цяло професията на журналистите е изпълнена с много стрес, но тези във вестниците изглежда са в най-тежко положение. Поне в САЩ тази година се очаква отричателен ръст на работните места, които ще намалеят с 6 %. Според някои анализатори, до 10 години вестниците изобщо няма да съществуват.

Публикувано в : Бизнес новини • Интересно

Тагове: класация • Работа