Продадоха Глобул! Норвежкият оператор Telenor е новият собственик

1
Добави коментар
lqllqlq
lqllqlq

Продадоха Глобул! Норвежкият оператор Telenor е новият собственик

624 прочита

Продажбата на Глобул е вече факт!

Норвежкият Telenor купи Глобул, като стойността на сделката е 717млн евро.

Известно е, че финансови проблеми в гръцката OTE са причината да бъде взето решението компанията да се раздели с едно от най-печелившите си подразделения, а именно това в България. Така се стигна  до момента, в който OTE обявиха за продажба Космо България мобайл и Германос телеком България. Кандидат-купувачите бяха Turk Telekom, Telenor и Deutsche Telekom, като при изтичане на крайният срок за подаване на обвързваща оферта, само от Turk Telekom публично огласиха намеренията си за придобиване на 100% от Космо България мобайл и Германос телеком България.

Може би за запознатите продажбата именно на норвежците не е изненада. Екипите на Telenor бяха най-активни от самото начало на процедурата както в проучванията за техническото и финансово състояние на оператора, така и в контактите си с регулатора и останалите компании на пазара относно опциите за бъдещето му.

Telenor е бившият държавен телеком монополист на Норвегия, познат до 1969 г. като Televerket. Telenor е частично приватизирана през 2000 г., като 22.3% от акциите й са пуснати на фондовата борса в Осло и на NASDAQ в Ню Йорк. До 2006 г. норвежкото правителство свива своето участие в телекома до 53 процента. От средата на 90-те години на миналия век до момента компанията инвестира на множество мобилни пазари. Telenor държи мажоритарни дялове в GSM оператори в Дания, Унгария, Черна гора, Тайланд, Малайзия, Бангладеш, Индия и Пакистан. Тя има и миноритарен пакет акции в дружество за мобилни услуги в Русия и контролира напълно мобилни оператори в Швеция и Сърбия.

Норвежците са едни от основателите на мобилното крило на гръцкия телеком – Cosmote. През 1997 г. те придобиват 22% от него, а мажоритарен собственик е OTE. После до 2004 г. Telenor продава своите акции на бившия гръцки монополист.

Сега, когато сделката е факт, ще е интересно как ще се отрази тя на Глобул. До момента това е единственият оператор на пазара у нас, които остава пасивен по отношение развитието и предлагането на услуги като телевизия, интернет и свързаните с тях комплексни решения за дома и офиса.

Източник

Харесва ли ви това, което четете тук? Не забравяйте да „Харесате” чрез Фейсбук бутон. Абонирайте се безплатно за RSS фийд или направете безплатен абонамент по е-мейл, за да получавате първи информация за всички мой най-нови материали.

GD Star Rating a WordPress rating system

GD Star Rating a WordPress rating system

Продадоха Глобул! Норвежкият оператор Telenor е новият собственик, 10.0 out of 10 based on 2 ratings