Бисер Киров отгледа компютърен специалист, Благовест Аргиров – военен пилот

2
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Къде са децата на известните български певци? Кой е наследил дарбата на родителите, кой е поел по своя път далече от сцената. И в далечна страна. Кирил Маричков-син аха да стане посланик във Ватикана, но и без дипломацията той е изявен юрист и писател в Рим. Косара Марчинкова е директор на италианска компания за цяла Америка, синът на Пеци Гюзелев – Мартин, се е отдал на висша кулинария в Испания, децата на Бисер Киров са компютърни специалисти и филмови режисьори в Германия, големият син на Благовест Аргиров е военен пилот в Норвегия, а щерката на Мими иРазвигор е икономист в Нюрнберг. Всички те са се осъществили извън сцената. Други са имали таланта, но са били спрени от родителите, защото през демокрацията хляб има само за чалгата, а професията поп певец у нас става унизителна.

И все пак 17-годишен юноша оня ден спечели награда за дебют в конкурса на БНР “Златна пролет”. Казва се Константин Белчев и също като баща си Михаил обича китарата. Лора пък вече дели мегдан по известност с баща си Йордан Караджов от “Сигнал”. Боян Михайлов – син на Ваня Костова, става лекар, а вече има куп награди от наши фестивали. Теди – дъщерята на Силвия Кацарова, се обажда от Гърция. Кой кой е, къде по света си вади хляба и с каква професия?

Бардът на българската поп музика Мишо Белчев и жена му с изкусния глас Кристина също са посели семе в музикалната ни нива. Техният син Константин – още 11-класник в италианския лицей в Горна баня, а вече с награда от престижно музикално състезание – конкурса за българска поп и рок музика “Златна пролет”. Косьо хваща китарата от малък за радост на баща си, който на младини с китара под ръка бе трубадурът на родната естрада. И също като него пише – засега само музика. Знаменателно е, че спечели “Златна пролет” с композираната от него песен “Запали нощта” по текст на Александър Петров. Мишо Белчев от малък с кадифена мекота събужда интереса към музиката, оставяйки го обаче по свой път да развива таланта си.

Не с всички деца е така. Представете си да бе запяла дъщерята на Боян Иванов.Още повече, че тя е като копие на баща си и по характер, и по глас, и по визия. При това Теодора от малка има и прекрасен глас, и голямо желание да пее. Но иначе жизнерадостният някога Боян отсича: “Не!” Малцина знаят, че певецът на “Зеленоокото момиче” е абсолютист. И съветът му към Теодора е: Ако не можеш да направиш най-доброто, ако не си Арета Франклин, не пей. За други можеше да допусне посредственост, за своето – не. А пеенето е единственото, което интересува дъщеря му от малка. Но за да я откаже, Боян дори започва да  се подиграва. Теодора, макар и музикално да е силно развита, не събира сили да се посвети на песента.

Има ли почва ФСБ сред новото поколение? Трима от синовете на музикантите свирят при бащите си.Четвъртият – Константин на Иван Лечев, не го прави поради обективни причини – той няма и 2 годинки. Но Румен Бояджиев-син е и композитор като баща си. И то на какво? Последното произведение препраща към много широк диапазон. На 2 май в зала “България” е премиерата на грандиозното негово произведение “Меса Реквием”. Румен е създал произведението за смесен хор и голям симфоничен оркестър по оригинални латински текстове на римокатолическа литургия. Месата ще прозвучи в изпълнение на Софийската филхармония под диригентството на Мартин Пантелеев и Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов” – емблематичната Българска хорова капела, с диригент Илия Михайлов.

Иначе и той, и брат му Борислав са почти постоянни членове на легендарната формация ФСБ, основана от баща им. Там е и синът на Константин Цеков – другия голям музикант от формацията. И Стефан, както синовете на Бояджиев, свири на ударни инструменти. Музикантите от “Сигнал” също имат бащина отмяна. Синът на Александър Мариновски – Сашо младши, е завършил музикалното училище и сега следва хорово дирижиране. Искрен – синът на барабаниста Владо Захариев, учи и свири в Манхайм, Германия. И той е на ударните инструменти.

Лора Караджова е бащината гордост на фронтмена на групата. “Започна да пее от малка, но само когато с майка  излизахме от къщи. Като се прибирахме, стъклата на прозорците звънтяха от мощния  глас”, спомня си Йордан Караджов. Лора започва кариерата си през 2000 г. с групата “Болфейс”, където пее хаус, рап и арендби, продълава с “Ъпсурт”, а сега записва заедно с рапъра 100 Кила, Криско и Дичо.

Синът на Караджов – Даниел, е завършил филмова режисура и е супервайзор на тв предаването “Денис и приятели”, но също разтушава със своя банда. “Терра Булгара” изпълнява свои парчета и дори някои звучат по радиата.

Как пък нито едно от децата на “Щурците” не наследи таланта на бащите си? Както ФСБ или “Сигнал”.

Кирил Маричков-младши е юрист и работи в голяма правна кантора в Рим, дори защитава много българи, закъсали в Италия. Освен това прописва белетристика. Преди да прочета романа му “Пътят на беглеца” не знаех, че има дарба на писател”, признава фронтменът на “Щурците”. Кирчо-младши аха да стане и посланик във Ватикана, какъвто бе и неговият дядо, но българи му спретнаха измислен комплот по нашенски. “Доволен съм, че не стана посланик. Синът ми е добре поставен в Италия, има хубава работа и още щом разбрах за предложението, бях скептично настроен”, казва музикантът.

Мартин на Пеци Гюзелев се е отдал на висша кулинария и през туристическия сезон работи в елитни ресторанти на Испания. Зимата Мартин се връща в ролята на учител по ски и сноуборд в зимните ни курорти.

Дъщерята на другия “щурец” Валди Тотев – Лили, работи в рекламна агенция, а синът му Тотю учи реклама и шоубизнес в НБУ и е член на БАССА – организация за екстремно ски каране. За разнообразие скача с бънджи, парашут и планер, но не се сеща да запее. Иначе от 6-годишен учи пиано и то в продължение на 12 години.

Йорданка Христова е неразделна с децата си. Дъщеря  Ивана е на 33, завършила е визуални изкуства в НБУ и прави всички фотосесии на майка си. Снима и с камера, и с фотоапарат, но напоследък я привлича дизайнерството. 35-годишният  син Григор, кръстен на дядо си Григор Стоичков, е хардуерист и комплектува компютри. Последният му професионален интерес е около модните бензинови миниколички, които се управляват дистанционно и развиват до 200 км. И двамата отдавна трябва да са направили Данчето Христова баба, но още не са.

Да не повярва човек, че децата на певеца на народите Бисер Киров, нямат нищо общо с шоубизнеса и всеки върви по своя път. Певецът на народите казва “слава Богу”, но надеждата му е да пропее някое от четирите внучета. 40-годишният Бисер-младши завършва гимназия и вуз в Германия и сега е компютърен специалист в голяма американска фирма. Има две дъщерички на 7 и 8 г. Дъщеря му Венциноса има дипломи от Берлин и Москва, завършва право и кинопродуцентство. Майка е на две деца – 3-годишната Фрида и Максим, който още не е навършил 2 години.

16-годишната Томислава Томова вярва, че можеш да постигнеш всичко, стига да го искаш достатъчно и да се бориш за него. 10-класничката в Американския колеж в София е научила житейския урок от баща си Богдан Томов.

Ето как певецът описва щерка си Томи: “Амбициозна е и когато си поставя цели, няма сила, която да я спре да ги осъществи. Тя мисли, че за всичко си има причина и трудностите, през които преминаваме, единствено ни правят по-силни и опитни. Мотивира я фразата “Трудните неща ги правя веднага, за невъзможните ми трябва малко време.” След като завърши колежа, Томислава иска да учи европеистика или журналистика в чужбина, но най-голямата  мечта е да стане актриса.

Синът на легендарния Стефан Воронов – Александър, взема актьорската професия на баща си и майка си Маргарита Пехливанова, но от 15 години не е стъпвал на сцена. Обаче е един от златните гласове зад кадър, който озвучава филмите на български. И е толкова добър, че преди 2 години взема наградата на артистите „Икар“. За разлика от него синът му е одрал кожата на дядо си, а и нрава. 14-годишният внук на Стефан Воронов е събрал всичките му песни и във фейсбук е направил страница с името на дядо си. И като него пее много хубаво и свири на китара. И баща му Александър покрай малкия се сеща за старата си тръпка и отново си купува китара.

Не са се метнали на бащите си и децата на братя Аргирови.

54-годишният Благовест има двама наследници. 23-годишният Александър е завършил Кралската военновъздушна академия на Норвегия и е военен пилот. 16-годишният Кристиан е в 9-и клас в частна английска гимназия в София. И двамата нямат певчески заложби, твърди баща им.

Изключение прави синът на Светослав Аргиров – 22-годишният Кристофер, който е студент в Тронхейм, Норвегия. Но той е китарист и свири… дет метъл. Баща му отива на концерт само веднъж и като чува каква музика дънят, си запушва ушите и излиза. „Различни поколения“, усмихва се Благовест.

Първи стъпки на музикалната сцена направи обаче Рейчъл Роу – една от близначките на Камелия Тодорова. Рейчъл е завършила поп и джаз пеене в Националната музикална академия и преди повече от година представи дебютния си сингъл Follow The Step, който е в електрик соул стил. Майка  не е спестила най-важния урок в шоубизнеса – че пътят на артиста е невероятно труден и се искат желязна воля, упоритост и търпение. Тези три качества Рейчъл смята, че е взела от майка си. Остава времето да покаже, че е наследила и таланта й.

Боян Михайлов е гордост за майка си Ваня Костова и надеждата на новата българска поп музика. Синът  завършва първо международен туризъм, а вече и медицина, но не смята да се разделя и с пеенето. И би било глупаво, след като всяка година печели някоя от големите родни награди. Миналото лято взе две награди на “Пирин фолк” в Сандански – и на журито, и на публиката, което е обективна оценка за таланта му. Дебютът му бе през 2004 г. и оттогава е абониран за “голямата награда” или певец на годината. Печелил е конкурсите “Хит минус 1”, “Бургас и морето”, студент на годината в категорията “Изкуство” и пр. “Печелеше награди, докато никой не знаеше, че е мой син, после почнаха да го спъват”, казва Ваня Костова, която през 1980 г. тръгва бляскаво в кариерата си като вокалистка на група “Тоника СВ”.

Дали ще понесе две дини под мишниците и 13-годишната щерка на Тони Димитрова.

Магдалена има много нежно и красиво гласче, пее вярно и това съчетава с много пластичност и ритмика на танците. Заради розовата китара вкъщи тръгва и на уроци. Но усилията сега са да влезе във френската гимназия. Магдалена мечтае да стане дизайнерка и да изучи модната професия в Ница и никъде другаде. Но знае ли се, може след години да изненада с микрофон на сцената…

Изпълнителката на “Цвят лилав” също стяга 20-годишния Георги за чужбина. “Синът ми кандидатства кинорежисура и драматургия в Лондонския университет, сцената не го влече, въпреки че пее вярно“, лаконична е Ирина Флорин.

Мими и Развигор имат школа, в която учат децата да пеят, а тяхната дъщеря има две висши, но те са далеч от сцената. Ина е в Нюрнберг, Германия и след география и социология завършва икономика. „Правилно, че не тръгна по нашия път, времето е неблагодарно да се занимава с музика“, казва Мими Иванова. Но Ина пее прекрасно, макар и никой да не се е занимавал с нея. Мими и Развигор учат други деца да пеят и били изненадани, когато веднъж Ина запяла. Но не развиват дарбата й. Майка й смята, че човек трябва да остави съдбата да реши посоката на детето му.

Съвипусникът на Мими в консервторията Мустафа Чаушев обаче държи щерка му Ажда да продължи на сцената. Макар да следва връзки с обществеността в НБУ Ажда вече има издаден диск, записала е и няколко клипа, а концертите чет нямат. Приемствеността е още по-яка, защото много често с баща си излизат на една сцена. Сега се върти най-новото й парче, което тя изпя в дует с депутата от ДПС Четин Казак.

Стефка Берова: Лъжех Косара, че пее фалшиво, не исках сцената да съсипе живота й 

Косара е много музикална, взела е дарбата повече на баща си Йордан Марчинков и пее прекрасно, особено кънтри. Да не стане певица, причината съм аз. Спрях я още в самото начало, не исках да тръгва по този труден занаят и сцената да попречи да съгради семейство. А на нея как  се пееше! Искаше все да я чуя поне веднъж, а аз я отрязвах. Като малка отиваше в банята и там пееше. Гласът  бе прекрасен, а аз, за да я спра, крещя: “Фалшиво!”. Но животът ни поднесе друг урок.

След демокрацията избуя чалгата и 5 години останах без работа. Свършиха и спестяванията и, срам не срам, тръгнах по заведенията да ме наемат. Казваха ми: “Данче, познаваме те, прекрасно пееш, но ни трябват млади с дълги крачета и едри гърди, пък и да не са баш певици.“ След третата кръчма се върнах и от вратата викам на щерката: “Коце, искаш ли да пееш още?“ Косара е интуитивна и разбра, че нещо става. Обясних  какво се бе случило. Очите  засвяткаха: “Майко, ще пея.“

Продадох двата си пръстена, заех още пари от приятели и Косара записа 4 песни на касети. Върнах се в бар “София“, откъдето ме бяха отпратили. Като чуха още първата песен, ахнаха, а като им показах зад мен изпълнителката, се облещиха: “Още тази вечер започва!“

Косара пееше до 2,30 през нощта, чаках я да се прибере, а в 7 ставаше за училище. Бе едва 10-и клас. Дете герой. Поиска я грък да пее при него, а тя още учеше. После завърши Американския университет в Благоевград и второ висше в САЩ. Сега е директор в италианска компания за зелена енергия в САЩ. Седалището  е в Бостън, но отговаря за цяла Северна Америка, включително и Канада.

Лили Иванова е фен на Марта, дъщерята на Петко Трамвая

Малката дъщеря на Петко от „Трамвай 5″ Марта Петкова е примабалерина в трупата на Националната опера. При това е една от най-добрите български балерини в момента. Не случайно е любимка на Лили Иванова, която не пропуска спектакъл с нейно участие. Преди седмица Марта Петкова отново получи на сцената букет от Лили, която отиде на премиерата на “Американски балет за България“. Петко смята, че Марта пее много хубаво, но тя е влюбена в балета и не се вижда като певица. Дала е 5-годишната си дъщеря Борислава да учи класически балет в школата на Маша Илиева. Другата дъщеря на Петко – Грета, се занимава с внос на мебели и има две деца. Тя е с 11 г. по-голяма от Марта и хората често питат Петко дали не е от друг брак. “Не, бил съм женен само за съпругата си Ана“, отговаря дядото на три внучета.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти