Плевнелиев допусна второ служебно правителство след изборите на 12 май

3
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Глас народен, глас божи – народът ще реши за кого ще гласува на 12 май, а тези, които влязат в парламента, не трябва да играят партизански битки, препоръча президентът по БНР.
 
Росен Плевнелиев се надява да не се стига до варианта дългосрочна дестабилизация на страната. Не може да влизаме в поредица от избори, каза още той и подчерта, че е важно да има правителство и работещ парламент след 12-ти май.

Ако влезем в траен период на дестабилизация, какво ни чака? До 2017 г. – всяка година ще има избори. Ако влезем в някакъв период на дестабилизация, ние винаги, в следващите години може да направим избори „две в едно”. Ако в най-лошия вариант имаме нестабилност, прави се програмно правителство, поне за една година. То прави едни реформи, решава за десет неща, например – за ДКЕВР, това и това. Прави се програмно правителство и така – до следващите редовни избори, които може да са две в едно. Това е краен вариант, надявам се, да не се стига до него. Дълбоко се надявам, че на президента няма да му се налага втори път да прави служебно правителство, каза Плевнелиев.

Не си го пожелавам – служебният кабинет да изкара до зимата. Надявам се колкото се може по-бързо да има правителство, Народно събрание, избрано от обществото.
 
Към момента съм спокоен, не се допуснаха сериозни грешки, върши се много работа, служебното правителство пое ясни ангажименти, сложиха си ги на сайта; убеден съм, че те ще излязат достойно, коментира Плевнелиев.

Предстоят важни реформи, ще бъде трудно, но не и невъзможно да се състави правителство след изборите, смята държавният глава.

Разбирам, колко очи са вперени в мен и в България днес, и поемам своята отговорност, каза още президентът. 

Плевнелиев: А тези избори трябваше да бъдат лесни…

Трябва да решим проблема с подслушванията от А до Я. Трите власти трябва да поемат своята отговорност и да се включат в неговото разрешаване. Нашите партньори от ЕС внимателно наблюдават случващото се у нас и са наясно със ситуацията, заяви по темата за скандала с подслушванията Росен Плевнелиев. 

Я, кажи, какво мислиш по въпроса: Кой има интерес от тази ситуация, в която се намираме, и за която за първи път чувам смислен коментар, че върви към второ служ. правителство, т.е. задълбочаваща се криза в държавата?!

Президента,

Учуден съм – толкова много енергия и толкова много противопоставяне, а тези избори трябваше да бъдат лесни, защото хората знаеха посоката. Хората искат работа и доходи, а ние се замерваме със СРС-та и бръмбари, коментира държавният глава.

Подмени се истинският дебат, който желаеха гражданите – работа и подобряване на икономическото положение, вместо това ние се замерваме със СРС-та. 
 

Днес Държавният департамент на САЩ ни следи внимателно, Европейската комисия ни следи внимателно – това не е лошо. Би било много лошо, ако България замете казуса, когато прожекторите са насочени към нас. Да, имаме проблем и целият свят го вижда. Няма нищо лошо да имаме проблем, но е страшно лошо да не се решава 20 години. Нека го решим, заяви Плевнелиев.
 

Ние сме член на европейското семейство – там министър-председателите не се подслушват. Не че не е имало скандали с подслушвания в Ирландия през 70-те години, припомни президентът.