Брунфелзия

36
Добави коментар
maritime
maritime

 

Brunfelsia

Декоративният вечнозелен храст от Бразилия цъфти много красиво. Брунфелзията е много подходящо растение за дома и зимната градина.

Как изглежда – Големите й цветове са чинийко подобни с вълнисти краища. Цъфти през пролетта и лятото с красиви виолетови цветове, които с прецъфтяването избледняват през жълто до бяло. Цветовете имат хубав аромат. Листата са овални и плътни, младите клонки са зелени, като с възрастта се покриват с кора. Брунфелзията може да достигне височина до половин метър.

 

Грижи – Много е важно саксията да е на светло място, но защитено от пряко слънчево огряване. През лятото температурата може да бъде 20°С, през зимата – 10-13°С. Напролет задължително подкастрете. През лятото поливайте обилно с филтрирана вода и пулверизирайте. Не трябва да се събира застояла вода в чинийката  на саксията. Подхранвайте с органични или минерални торове 3-4 пъти през вегетацията. Пресадете при поява на новите разклонения. За пресаждането през пролетта използвайте богата хумусна почва – смес от листовка, чимовка, торф, пясък. Лятото може да изнесете брунфелзията на топъл балкон или тераса.  Размножава се с резници, при температура 28-30°С, под стъкло. Вкореняването е бавно – 3-5 месеца.

Съвет – През горещите летни дни поставете саксията с брунфелзията в съд с вода, но така, че дъното на саксията да не докосва водата. Можете да я повдигнете, като я поставите върху камъчета.