Краси Райдовски: Ако имаше чест, Виза Недялкова не би се показвала след случая с марихуаната!

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Красимир Райдовски е ексразузнавач и шеф на пресслужбата на Министерския съвет при Жан Виденов. Завършил е ВНВУ „В. Левски“ – Велико Търново, и Висшия икономически институт в София. Работил е в София прес, БНТ и в Министерството на външните работи.
Седмици наред у нас бушува предизборен “Уотъргейт”. По този повод Краси Райдовски разкрива пред „ШОУ“ шокиращи подробности за това как лично него са го “слушали” и как МВР е нарушавало законите през годините на прехода за лични нужди!

– Краси, кога си бил жертва на СРС-та?
– По времето на правителството на два пъти кандидата за член на БКП Иван Костов! И аз осъдих вътрешното министерство!
Непосредствено след идването на власт на СДС от вътрешния министър Бонев е разпоредено на временно изпълняващия длъжността директор на НСС Владо Манолов да ми бъде открито Дело за оперативна разработка /ДОР/ с псевдоним “Хищник”. Обектът на разработката съм аз. В нарушение на всякакви закони в хода на оперативната работа са използвани всички възможни средства на двете служби тогава – ДОТИ /подслушване – б. а./ и ДОИ /проследяване – б. а./. Това се вършеше в продължение на дълго време. Аз установих, че съм на външно наблюдение още първия ден, когато тръгнаха след мен. Просто ги видях! /смях/. Тази работа аз самият съм я вършил много години и за мен във външното наблюдение

тайни няма!

По-късно ми стана ясно, че определени служители не са искали да участват в тази завера, тъй като са изказали опасения, че ще ги видя още в самото начало. Затова в групата, която да работи по мен, е имало и хора от провинцията.

По-късно самият министър Бонев в разговор с една твоя колежка, казал: “Ти какво мислиш – че аз не знам кой ви каза във вестника, че сме задържали Ангел Василев в Прага?!”. Във връзка с убийството на Луканов… Наистина – аз се бях обадих на главния редактор и ги информирах за това. Този вестник беше първият, който съобщи тази новина. Това още веднъж ясно показа, че моите телекомуникации са били контролирани в този период!

Според съществуващите закони обектът трябва да бъде информиран, че е бил обект на разработка по тази и тази причина, но не е установена престъпна дейност. Но аз не съм информиран! Което пък означава, че сега трябваше да бъда в панделата, а не да седя тук срещу теб! Отново нарушение на закона!

По-късно същите тези другари по времето на правителството на Костов си позволиха, пак в нарушение на всички съществуващи закони, да ми отнемат правото да напускам границите на България!

Осъдих МВР

на всички възможни инстанции във ВАС. В съда се изясни, че задграничният ми паспорт е отнет без писмена заповед, а в резултат на устното разпореждане на министър Бонев към тогавашния шеф на националната полиция ген. Василев. ВАС отмени забраната като противозаконна.

В резултат на нея обаче аз загубих много сериозна работа. Имах предложение от една гръцко списание да открият негово бюро в България, което аз да ръководя. Но трябваше да отида в Гърция да разговаряме. Те решиха, че не проявявам интерес. Как можех да им обясня, че аз съм “престъпникът Райдовски” и не мога да напускам страната?! Нали разбираш колко много пари можех да изкарам от вътрешно министерство, ако бях решил!? Само че нямаше да ги даде от джоба си нито Бонев, нито ген. Василев – щяха да ги вземат от бюджета на МВР!

– Ти си бил обект на подслушване и от “свои”…?
– Николай Добрев стана министър на вътрешните работи в средата на 1996 г., след онази издънка на Любо Начев с манекенките. И добре че Добрев беше министър само няколко месеца, защото кой знае колко зулуми щеше да сътвори! Той цял живот искаше да стане вътрешен министър, но обикновено хората, които най-много са искали да заемат този пост, най-много са съсипвали МВР!
Кольо Добрев твърдеше, че е бил готвен за вътрешен министър още от времето на Тодор Живков!

Един ден, влизайки в кабинета на министър-председателя Виденов, неговата секретарка ми даде един плик, оставен от Кольо Добрев за мен. В него имаше разпечатка на мой разговор, воден по мобилен телефон, с Паун Цонев, който беше главен секретар в БНТ по това време. Само че тези, които са контролирали разговорите, не са установили името на Паун, и бяха написали Пламен. Та ние с Паун Цонев говорим за начина, по който трябва да бъдат подредени новините на телевизията…

– Редил си новините като шеф на пресцентъра на Виденов…
– Не, просто съм споделял вижданията си! /смях/. И най-смешното беше, че накрая на разпечатания разговор Кольо Добрев беше написал с личната си химикалка: “На господин Райдовски, с уважение!”. И до ден-днешен пазя тези листи, защото ми харесва!
По-късно от други мои приятели и познати разбрах, че Кольо е постъпвал и с тях по същия начин. Забавлявал се е, като им е изпращал разпечатки от съдържанието на разговорите им с техни близки и познати. Това също е нарушение на закона! Защото можеш да се забавляваш с нещо лично и свое, а не с възможностите на държавата!

Като вътрешен министър Николай Добрев изпрати “баретите”, които могат да бъдат извадени само със заповед на министъра, в хотел “Аякс”, които понабиха няколко човека от присъстващите там от т. нар. бивша СИК! Стоил Славов малко преди това беше регистрирал фирмата си “Интерпетролиум”, която се явяваше силен конкурент на петролната дейност на Мултигруп, осъществявана през фирмата “Арес”! Така той угоди на своя приятел Димитър Иванов

и показа на конкуренцията на “Мултигруп” кой кара влака!

– Ще коментираш ли издънки и на други вътрешни министри в тази област?
– Вътрешният министър по времето на Тройната коалиция Румен Петков се хвана на въдицата на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев – и сгафи! Те двамата бяха негови неформални съветници и имиджмейкъри срещу съответното заплащане. Общоизвестно е, че те без пари не си мърдат пръста. И го правят за всички политически структури… И така трябва да работят едни истински професионалисти! /смях/. Но тoва е друга тема. Въпреки че, като говорим за Андрей Райчев, се сещам за неговата съпруга – другарката му в живота, милата женица Венезия Недялкова, която преди време пропагандира ползването на марихуана в ефира на една национална телевизия, а преди няколко дни се появи в едно тв предаване с тема “Чест и достойнство”… Тази жена, ако имаше чест и достойнство, никога повече не би се показала в публичното пространство след случая с марихуаната. Но за мен е непонятна позицията на прокуратурата и полицейските власти – защото тогава не я привикаха да я питат

чрез кого се снабдява с марихуаната, за да я пуши със своите деца!…

Та да се върнем на темата. Тогава те използваха журналистката Ангелина Петрова, която е невинна като един младенец! Накараха я да напише писмо до министъра Петков, в което тя искаше да бъдат проверени по оперативния отчет няколко журналисти. И… бяха извадени като сътрудници на ДС имената на няколко души, сред които и самата тя. По-късно се разбра една от причините за това – ненавистта, която Андрей Райчев изпитва към Коритаров заради брат си, за когото той е писал сведения.

Но важното в случая е, че беше използвана една важна служба в МВР – оперативния отчет, в нарушение на закона! Защото подобна проверка може да прави само Комисията по досиетата.

Друго сериозно нарушение на закона беше и начинът, по който са подбирани документите за Коритаров, които да бъдат извадени. По принцип той е бил кандидат за работа в Първо управление. Практиката в цял свят на тези служби е първоначално с кандидата за работа да се работи като с агент, за да бъдат установени неговите лични качества и разузнавателни възможности. На него са му поставяни такива задачи, преди да бъде взето окончателното решение. Но от архивното дело на Коритаров избирателно са извадени агентурни информации, свързани с Шесто управление,

а са скрити много по-сериозни неща, които той е правил за Първо главно

управление, за разузнаването.“Осветен” е един сътрудник на разузнаването като сътрудник на една контраразузнавателна служба с цел да бъде дискредитиран Коритаров като сътрудник на така омразното Шесто!

Но така или иначе това е класически пример как за да бъдат задоволени лични интереси и амбиции на някакъв велик социолог, е нарушен законът! И това не е единственият случай, в който вътрешно министерство през годините е използвано за осъществяване на някакви лични цели – било то партийни, политически или свързани с бизнес!

Ярък случай за реализиране на лична цел в сферата на интимните, приятелски отношения, е подслушването на една твоя колежка, известна телевизионна журналистка! На хвърчащо листче Божидар Попов – секретар на МВР в правителството на Иван Костов, е разпоредил да бъде подслушвана тази девойка! Това деяние е престъпно, защото нарушава закона! Защото според Закона за използването на СРС обектът трябва да представлява заплаха за националната сигурност или да има оперативна информация, според която лицето подготвя тежко престъпление.

По-късно Божидар Попов дори си позволява да уволни служителката в МВР, която обработва и сваля на хартия получената информация, тъй като не е изписала неговото име като един от хората, с които контактува въпросната журналистка! Попов прави извода, че тя се е отнесла несериозно към поставената задача! А целта на подслушването е била той да установи дали дамата има други връзки освен с него! На мястото на този служител, който е уволнен от Попов, аз щях да обърна земята и щях да го вкарам в съдебна зала!

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА

ОЩЕ ШОКИРАЩИ ИНТЕРВЮТА ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА „ШОУ“, КОЙТО ИЗЛИЗА ВЪВ ВТОРНИК, 30 АПРИЛ