Софийската филхармония изпълнява световната премиера на “Меса Реквием” от Румен Бояджиев – син

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

На 2 май 2013 г. под диригенстството на своя главен диригент Мартин Пантелеев, филхармониците – оркестър и хор – ще изпълнят за първи път произведението „Меса Реквием” от Румен Бояджиев-син.
Създаден по оригиналните латински текстове на римокатолическата заупокойна литургия “Вечен покой дай им, Господи” за смесен хор и голям симфоничен оркестър, в зала „България” ще прозучат четири части от Меса Реквием – Requiem Aeternam (Вечен покой), Kyrie Eleison (Господи помилуй), Lacrimosa (Сълзи и страдание), Agnus Dei (Агнец Божи).
В програмата на концертната вечер, почитателите на класическата музика ще чуят още Концерт за цигулка и оркестър в ми минор, оп.64 от Феликс Менделсон със солист Николай Спасов и Симфония № 6 – “Пасторална” от Лудвиг ван Бетовен. Концертът е част от новия абонаментен цикъл на Софийската филхармония – „Световни премиери”.

Наскоро, отново на сцената на зала „България” и отново в изпълнение на Софийската филхармония, при голям успех се състоя премиерата на оперета за деца и възрастни от Румен Бояджиев-син – “Малката кибритопродавачка” по класическата приказка на Ханс Кристиан Андерсен.

За Румен Бояджиев – син:

Роден на 19 юни 1979 година в София. Завършва Средно Музикално Училище „Любомир Пипков“ със специалност ударни инструменти при Марина Миндова и Национална Музикална Академия „Панчо Владигеров“ със същата специалност при проф. Добри Палиев и проф.Татяна Кърпарова.Ученик по пиано на Стефан Траянов, Явор Димитров, проф. Иван Ефтимов, по композиция и оркестрация на проф.Александър Райчев.Понастоящем магистър в НМА. Автор на много и различни музикални произведения-музика за документални,анимационни и игрални филми, балетна музика, Концерт за фагот и оркестър, Концерт за валдхорна и пиано, детската оперета „Малката Кибритопродавачка, Концерт за брасоктет, Ламенто за флюгелхорн и оркестър, произведения за ударни инструменти, Романс за любовен обой и пиано и много други. Понастоящем работи върху Първа симфония и следващата детска оперета. През 2010 е награден за филмов композитор на годината от Националната Филмова Академия, носител на многобройни международни отличия като инструменталист и композитор. През 2010 е оркестратор и аранжор на юбилейния концерт на конкурса „Бургас и морето“ с популярните песни от първите издания досега, заедно с именития композитор и аранжор Александър Бръзицов.

През 2011 година оркестрира концерта „ФСБ СИМФОНИ“ за голям симфоничен оркестър песните на легендарната група,а от 2006 е техен барабанист.

През 2008 година е оркестратор и аранжор на симфоничната част на концерта „ВЛАДИМИР АМПОВ-ГРАФА-20 години на сцена“, а през 2007-аранжор и барабанист на конкурса Златна Месемврия.

Завършил факултативно дирижиране при Иван Маринов и Деян Павлов. В момента барабанист на оркестъра на Национален Музикален Театър „Стефан Македонски“