Нови оплаквания от бързите кредити

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Нови оплаквания от бързите кредити

27 април 2013 | 10:27

2108

За нови проблеми с т.нар. бързи кредити предупреди Комисията за защита на потребителите. Става въпрос за револвиращи заеми, при които се дава сума за даден период и след връщането  автоматично се отпуска втора, без да е нужно ново подписване на договор.

В комисията са постъпили жалби от потребители, които са получили такива заеми, без да ги искат и да без знаят, че продуктът е именно такъв. Чрез него вместо 1200 лв. за 1 г., те трябва да платят над 3000 лв. за 2 г. Комисията все още не се е произнесла по жалбите, но пък даде съвети на хората как да се предпазят от нежелани заеми.

В някои от жалбите хората описват как са се подписали под договор, в който са нанесени само личните им данни, но липсва например сума на заема или срокът му. Обяснено е, че тази съществена информация ще бъде попълнена от служителите на фирмата и след това пълният текст ще им бъде изпратен. Окончателният вариант на договора обаче така и не пристига. Така след една година, когато клиентите смятат, че вече са се издължили, получават писмо, че са забавили плащанията по новоотпусната им сума и дължат солени наказателни лихви.

Освен това някои от потребителите казват, че компанията за бързи кредити не им позволява да погасят предсрочно задължението или иска прекалено високи обезщетения за това.

Оплакванията са от дружеството “Профи кредит”, заявиха от КЗП за в.“Труд”.

“При нас няма такива жалби и не знаем дали става дума за нашата компания”, отговориха от “Профи кредит”. Те потвърдиха, че предоставят револвиращ кредит, но според новите им общи условия от 24 април това става чрез изрично подписване на анекс към договора. Преди това револвингът се е активирал автоматично, но клиентите са уведомявани за това по телефона и им е пращан новият погасителен план, така че е изключено да не са разбрали за новия кредит, твърдят от компанията. Оттам допълниха още, че се дава възможност заемите да се погасяват предсрочно и клиентите получават цялата необходима преддоговорна информация.

Непредоставянето на копие на договора за кредит е грубо нарушение на Закона за потребителския кредит. От Комисията за защита на потребителите припомнят, че клиентът има право предварително и безплатно да получи също така копие на проектодоговора. Освен това той може да се откаже от контракта в рамките на 14 дни след подписването му, без да дължи неустойки.

По закон всяка кредитна институция е длъжна да запознае клиента предварително и най-подробно с всички условия по договора. От комисията съветват хората да не се подписват под договори, в които не са вписани всички условия. Предупреждават, че много трудно се доказва, че клиентите са получили продукт, който не искат, при положение че доброволно са поставили подписа си.

По закон фирмите за бързи кредити нямат право да откажат предсрочно погасяване на потребителски кредит между 400 лв. и 147 000 лв. Таксата за предсрочно погасяване също е строго регулирана в закона. Тя е до 0.5% или 1% от предсрочно погасената сума, ако лихвата е фиксирана, и 0 лв., ако лихвата е променлива. 

Етикети:

кредит,
бърз кредит,
кзп

0 харесват тази статия

3 не харесват