К10. #3 Сосиете Женерал Експресбанк: Репутацията ще има все по-важно значение

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Мария Русева, заместник главен изпълнителен директор на Сосиете Женерал Експресбанк

© Сосиете Женерал Експресбанк

#3 Сосиете Женерал Експресбанк#4 Стабилност и риск#6 Ефективност и рентабилност#5 Устойчивост и динамика#8 Размер

Всичко закласацията К10на най-добритебанки можетеда намерите тук.

Как оценявате изминалата година за българските банки –кои бяха основните предизвикателства и как се справихте с тях? През 2012 г. българската банкова система запази стабилност – капиталовата адекватност остана висока, делът на необслужваните кредити спря да нараства. Както и през последните няколко години, определящи останаха несигурната външна среда и слабата икономическа активност в страната. Тенденцията се запази – фирмите продължиха да са консервативни по отношение на разрастването на дейността си, а домакинствата продължиха да спестяват. Но докато доскоро с новопривлечените средства българските банки заместваха финансиране от банките майки, в края на 2012 г. банковият ни сектор вече изцяло разчита на собствени средства и продължаващото нарастване на депозитите формира допълнителна ликвидност. Цената на тази ликвидност обаче остава висока. Така че бих казала, че към предизвикателствата за банковия сектор през 2012 г. се добави и ново – свиването на лихвения приход и падащите печалби. Сосиете Женерал Експресбанк имаше контрациклични резултати – за нас 2012 г. беше добра година.   Кои ще са трите най-важни тенденции за българския банков сектор през 2013 г.? Прогнозите за икономически ръст както за България, така и в глобален план са консервативни. Лихвите в еврозоната ще се запазят ниски и търсенето на кредити едва ли ще нарасне, така че очаквам конкуренцията на кредитния пазар да се засили, ликвидността да расте, а лихвите по депозитите на фирми и домакинствата да намаляват. Очаквам също разликата между големите, добрите и не така добрите банки да продължи да нараства. Репутацията на всяка банка ще има все по-важно значение за позициите й на пазара.   Какви са очакванията ви за развитието на сектора през 2013 г.? Не много по-различни от 2012 г. Българският банков сектор ще продължи да генерира макар и по-ниски поради нарастващата ликвидност положителни резултати. Значението на професионализма, доверието и връзката с клиента ще стават все по-определящи.

Кризата в Кипър доста се коментира, почти колкото гръцката криза, и едва ли ще кажа нещо ново. Ясно е, че няма риск кризата в Кипър да се отрази на икономиката на България директно. Кипър е малка държава. Изглежда също така, че ще бъдат положени усилия кипърският „модел“ да не се повтори, защото европейските институции си направиха необходимите изводи от нея. Но като цяло се създаде повишен риск и загуба на доверие към банките от страна на техните клиенти.

Върху какво е фокусът на вашата банка за тази година? Ние в Сосиете Женерал Експресбанк винаги сме били последователни в нашата политика да сме партньор за нашите клиенти и, смея да кажа, заедно с тях сме били успешни и в най-трудните години. Така че през 2013 г. просто ще продължим да работим като екип, да сме адекватни и прозрачни и да подобряваме качеството на нашите услуги.

ПрофилСосиете женерал Експресбанк е създадена през 1993 г. – тогава като Експресбанк, след сливане на 13 търговски банки. В първите години на дейността й фокусът е главно към корпоративните клиенти. През 1999 г. обаче банката е придобита от френската финансова група Societe Generale, което води и до постепенно разширяване на дейността и активизирането в обслужването както на физически лица, така и на малкия и средния бизнес. Към края на 2012 г. е осма по големина според размера на активите си – 3.59 млрд. лв. Основен акционер с 99.7% от капитала е Societe Generale.В общото класиране на „Капитал“ банката заема трето място. Без да е лидер по нито един показател, тя се представя стабилно в отделните категории, като най-високо е класирането по стабилност и риск, където е на четвърто място благодарение на добрия си рейтинг и благоприятната цена на финансиране (2-о място). Показателите, които натежават пред по-високото класиране, са съотношенията обезценки/кредити (14-о място) и кредити/депозити (12-о място). Класирането според маржа на нетния доход от такси също не е сред най-добрите – 14-о място в сектора.