Върбинка

19
Добави коментар
maritime
maritime

 

Verbena

Върбинката е едно от тези градински цветя, които цъфтят от пролет до есен, и то без много грижи. Хибриди на върбинкта стават и за отглеждане във висящи саксии на балкона, в алпинеуми или в сандъчета на перваза на прозореца.

Как изглежда – Растението е дребно и бавно нарастващо с издължени назъбени листа. Цъфти в бяло през нежно розово, розово, ярко розово, червено и пурпурно до синьо и виолетово. Расте на туфи, и стига височина 15-25 см.

Грижи – Растението се нуждае ежедневно от 8-10 часа слънчева светлина (и то директна). Почвата му трябва да е добре отцеждаща се, иначе има опасност да плесеняса. Засадете върбинката на най-слънчевото място в градината на разстояние поне 25 см едно от друго. Върбинката ще престане да цъфти, ако не почиствате растението от прецъфтелите цветове. Трябва и да окастряте горната част от стеблото (около 1/4 от цялото стебло), което държи прецъфтелия цвят.

Подхранването става лесно. Торете веднъж през пролетта, когато растението стигне височина 10см.  Когато засаждате върбинка, поливайте обилно, докато растението се закрепи. После поливайте, чак когато почвата изсъхне. Ако искате да запазите върбинките за другата година, ги изкопайте от градината и ги преместете в сандъче. Когато дойде пролетта, ползвайте резници и върнете растението в градината. Размножаването може да стане и от семена, вместо от резници, но семената ще покълнат много бавно.

 

Като стайно растение – Ако искате да отглеждате върбинката като стайно саксийно цвете, можете да го внесете във вашия дом, но имайте предвид, че трябва да му осигурите място на прозорец, огряван интензивно от слънцето и защитен от течението. Почвата и корените на върбинката трябва да са равномерно влажни. Не допускайте пръстта да подгизва. От време на време оросявайте цветето, за да не страда от сухия въздух. През времето на цъфтеж торете върбинката всяка седмица. Красивото цъфтящо растение може да презимува в светло, хладно и проветриво помещение. По време на зимния покой поливайте много умерено.