10 вида сладък великденски хляб от различни точки на Европа

27
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от Miss InGa на 04.05.2013

Един от символите на Великден е сладкият обреден хляб, който традиционно се приготвя за празника. Според разпространеното схващане историята на козунака и неговите европейски събратя, носещи най-различни имена, започва в началото на 17 век във Франция, откъдето се пренася в цяла Европа. Смята се, че у нас традицията на сладкия обреден хляб е дошла в периода 1915-1920 г. Дотогава за празника са месени хлябове, наричани „колак“, „пармак“ или „кравай“. Думата козунак е влязла в българския език от румънското cozonac – баница с грозде. В румънския език пък е заемка от гръцкото kuzunaki, което означава звънче, в каквато форма са били гръцките великденски козунаци по онова време.

Любопитна подробност е, че първите козунаци в България са били донесени у нас от румънци. Според излизалото от началото на ХХ век списание „Икономика и домакинство“ това са сторили румънски търговци. Още тогава е била тиражирана традиционната родна рецепта за обреден хляб, който задължително се меси с масло и яйце. Днес този сладък хляб вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Според традицията великденските обредни хлябове се месят и пекат на Велика събота. Яденето им обаче може да започне чак в неделя, след Възкресение. За всички любопитни кулинари или обикновени любители на сладките изкушения ето 10 вида сладък великденски хляб от различни точки на Европа.

1. България: Козунак
Този български хляб, известен като козунак, се приготвя, както за Великден, така и без специален поводи. Козунакът представлява богат на яйца сплетен хляб с пълнеж от накиснати в ром стафиди. Често към него се добавят местно произведен специалитет – локум, филирани бадеми и захаросани плодове. Може да се приготви и във вид на руло, пълнено с мармалад или шоколад.

2. Румъния: Cozonac
Румънският великденски хляб е същият, като този, които приготвяме за празника у нас, но тук го наричаме козунак. Когато румънското великденско тесто бъде напълнено с домашно фермерско сирене, то се превръща във вкусна Pasca, което от своя страна, наподобява полския Kołacz.

3. Италия: Panettone
Panettone е традиционният италиански сладкиш, който все повече става популярен извън пределите на родината си. Този великолепен козунак всъщност отначало е само коледно блюдо, но постепенно домакините толкова се пристрастяват към мекото козуначено тесто със стафиди и аромати, че започват да го месят и за Великден. Приготвя е с натурална закваска, стафиди, захаросани портокалови корички и с парченца шоколад.

4. Хърватия: Primorski Uskrsne Bebe/ Pinca
Хърватският великденски хляб „Кукла“ заема централно място на масата, която традиционно се накичва в сребро и кристал. Този хляб е сладка, приготвена с мая погача, известна като „пинка“ или „сирница“. Хърватският великденски хляб често е осеян със стафиди или лимонови кори и е с кръгла форма. Някои готвачи разпръскват едра захар по повърхността му, преди да го изпекат. Едно малко парче от тази смесица от хляб и кекс, заедно с други символични храни, се поставя в кошница за храна, за да бъдат благословени на Великден и след това да се консумират по време на Великденската закуска.

5. Унгария: Fonott Kalacs
Тази унгарска яйчена плитка представлява леко сладък сплетен хляб със стафиди, сервиран традиционно на Великден, Коледа или по всяко време на годината. Като цяло, Kalacs се отнася до всеки сладкиш с мая или сладък хляб. Думата идва от коло, което означава кръг, защото те често са кръгли. Приготвят се и специални обредни хлябове за сватби, смъртни случаи, празници и други събития, като много от тях се приготвят в специална форма. Този вид kalacs е сплетен. Преди да ги изпечете по желание можете да поръсите орехи по повърхността на хляба.

6. Чехия: Velikonocní Bochanek
Тази рецепта за чешки великденски кекс или velikonoční bochánek е идентична на Коледния чешки хляб или vanocka, с изключение на формата му. Традиционно този хляб се прави от няколко плитки с по-малък размер, поставени една върху друга, но обикновената тройна плитка ще свърши работа. Рецептата за чешкия великденски козунак е подобна на други рецепти за Великденски хляб, приготвян в Източна Европа, а именно тези, които се правят с леко сладки теста с мая, понякога с добавени стафиди и/или ядки, подобни на италианското Panettone.

7. Литва: Velykos Pyragas
Литовският великденски хляб наподобява повечето от останалите източноевропейски предложения – приготвя се със сладко тесто с мая и добавени стафиди и сушени плодове. Тази вкусна великденска закуска се консумира намазаната с масло и е добра компания на твърдо сварените оцветени яйца, които подобно на нашите традиции, се чукат едно в друго, за да се види, чие яйце е най-силно и здраво.

8. Полша: Chałka
Полската Chałka представлява богат, сплетен яйчен хляб, който може да съдържа и стафиди. Той е подобен на чешката Hoska, еврейският Challah и френския Бриош. Chałka се сервира през цялата година, но най-вече по Коледа и Великден. С останалите залъци от chalka се правят френски филийки хляб или хлебен пудинг със сос от портокал или makowki – пудинг от полски хляб с маково семе.

9. Гърция: Tsoureki
Червените великденски яйца, които правят този традиционен хляб толкова специален, се използват с декоративни цели и не се консумират. Този хляб е сладък и богат на яйца, традиционен за кухните на страните, били някога част от Османската империя. Той се оформя, чрез сплетени нишки тестото, като има и солени версии. Известен е под различни гръцки имена, които представляват трите свещени за гърците празници: Великден, Коледа и Нова година. Един добър Tsoureki трябва да е мек, влажен и пухкав.

10. Източна Европа: Яйчена плитка
Този богат, яйчен, леко сладък хляб с мая съществува в почти всяка култура. Чехите го наричат хоуска, а поляците, които го наричат чалка, го приемат от еврейските си сънародници, които го назовават чаллах, и още и още. От остатъците могат да се приготвят големи френски тостове и хлебен пудинг.

Коментари

коментар(а)

Подобни: Великден, празник, хляб