70 години от рождението на Гунди – SportVox

1
Добави коментар
sheri
sheri

Днес се навършват 70 години от рождението на легендата на Левски Георги Аспарухов – Гунди. Милиони имаха щастието да бъдат преки свидетели на невероятния му талант. За останалите той е причудлив герой от приказка. Приказка без край. България имаше нужда от идоли и съдбата сякаш разбра това. Изпрати Гунди, за да носи радост на хората, и той навлезе в техния бит със скоростта на комета. Животът му бе кратък, но огнен като факла, в каквато го превърна и нелепо ранната му смърт.

Роди се и игра във време, когато по улиците и махленските поляни буквално гъмжеше от самородни таланти, кой от кого по-ярък и по-впечатляващ. Но в крайна сметка той седна на трона, и то не защото сам го желаеше, а защото хората искаха да го видят там. Запалянковците оцениха личността, която ги даряваше с наслада и емоции и която в най-висока степен сродяваше простата народна игра с изкуството.

Правеше го с благородната осанка на аристократ – с чар, с елегантност, с изтънченост дори! Брилянтната техника, пасовете, ударите, близката до съвършенство игра с глава, комбинативността, физическата мощ… Всички тези качества остават незабравими.

Днес в 11,00 часа членове на Национален клуб „Гунди” ще поднесат цветя и венец пред паметника на Георги Аспарухов, който се намира откъм сектор „А” на едноименния стадион.

Ветераните на Левски и Ботев Пловдив ще изиграят благотворителен мач в чест на 70-годишнината от рождението на Георги Аспарухов-Гунди. Двубоят ще се състои на 9 май на стадион „Георги Аспарухов” от 17,30 часа. Датата на срещата и съперникът не са избрани случайно. Както е известно, Гунди игра с легендарния №9 на фланелката и носи екипите и на Левски, и на Ботев. Същия ден, в 16,15 часа, ръководството на ПФК Левски, заедно с ветераните на двата отбора ще поднесат цветя и венец на паметника на Георги Аспарухов.

Кой беше още Гунди, може да прочетете тук