Стадион „Локомотив“ е готов да посрещне „Депеш Мод“

10
Добави коментар
chuime
chuime

Ако се чудите дали е безопасно да отидете на концерта на „Депеш Мод“ заради слуховете, че козирката на сектор „В“ може да се срути, спрете и си купете билет за шоуто на Дейв Геън, Мартин Гор и Анди Флечър. Столичният стадион “Локомотив” е напълно готов, за да посрещне за втори път музикантите от “Депеш Мод”. В момента ремонтните дейности са на последни метри от края си – до 10 май ще бъдат направени и стълбите, осигуряващи достъп до стадиона откъм новата му част.

Октомври миналата година заповед на дирекцията по общински строителен контрол постави седем условия за ремонт на стадион „Локомотив”,  за да може той да получи обратно лиценза си. От лятото на 2010 г. футболният отбор не можеше да играе домакинските си мачове на собствен терен.

Най-голямата пречка за провеждането на масови мероприятия на стадиона, без да се застрашават живота и здравето на публиката бяха корозиралите носещи въжета, придържащи козирката на сектор „В”. Ремонтът на въжетата е направен с пари за наема на стадиона, преведени авансово от организаторите на концерта на „Депеш Мод” у нас  – „София Мюзик Ентерпрайзис”.

Въжетата са поставени от австрийска фирма през 1985 г., която е дала 100-годишна гаранция за издръжливостта им при качествена поддръжка. Ремонтът на въжетата (132 бр.) започна на 18 март. Те са били износени и корозирали. След механично отстраняването на ръждата въжетата са обработени химически с ръждопреобразуватели и със специален метод за студено поцинковане (ново саниране ще е необходимо след около 10-15 години). Укрепени са и 34-те колони, за които въжетата са закачени. За тях е използван специален материал, служещ за укрепване на мостове. Направена е антикорозионна защита на стоманените вбетонирани части на носещите греди на козирката. Ремонтирани са и пропадналите стълби по трибуните.

Председателят на спортния клуб на „Локомотив” г-н Даме Стойков се е заел и с много други подобрения по спортното съоръжение. Основно е ремонтирана залата под сектор „А” – сменена е дограмата, седалките са подменени, ремонтиран е таванът, ВИК инсталацията е чисто нова. В залата вече се провеждат различни спортни състезания по самбо, бокс, таекуондо и др. Температурата, която може да се поддържа в обновената зала през зимата е 26 градуса, което я прави най-топлата спортна зала в България в момента. „Локомотив” непрекъснато е домакин на спортни състезания между училищата.

Секторът за гости на „Локомотив” е напълно ремонтиран, както и стълбите на входа към него. До края на юни топлоизолацията и хидроизолацията на покрива на козирката и спортните зали ще бъдат подменени. Хидроизолацията на покрива вече е започната, ремонтира се частта над волейболната зала. Ще бъдат подменени и настилката и седалките по трибуните на стадиона.

Ремонтираният стадион „Локомотив” е добра новина не само за феновете на „Депеш Мод” (шоуто им в София е част от турнето на групата, което ще включва 82 концерта в 31 държави, виж сетлиста от концерта им в Ница ТУК), които ще могат да видят Дейв Геън, Мартин Гор и Анди Флечър на 12 май и ще чуят новия им албум Delta Machine. Подобренията на спортното съоръжение са довели до записването на много деца в различни спортове – в момента на „Локомотив” тренират над 1 000 деца, а интересът към волейбола, баскетбола и бокса е голям.