Гимнастика след раждането – кога и колко?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

В първите седмици след раждането майката има нужда от движение и гимнастика повече, от който и да е друг момент!

Гимнастиката спомага не само за свалянето на натрупаните с бременността килограми, но и за преодоляване на така наречената „следродилна депресия”.  Всякаква физическа активност би спомогнала за предотвратяване на състоянията на униние, които се появяват след раждането.

Каква гимнастика се препоръчва след раждането?

Естествено, веднага след раждането не се препоръчва никакво натоварване, за да може тялото да се възстанови и да отпочине. Организмът сам ще ви подскаже кога и за каква гимнастика е готов. Ходете в къщи при всяка възможност и правете дихателни упражнения, които по-скоро да ви разтоварят. Започнете някакви леки упражнения, докато лежите в леглото, например разтягане на врата и раменете. Каквито и гимнастики да правите, трябва да бъдат съгласувани с наблюдаващия ви лекар. Освен това зависи дали сте преминали нормално раждане или с „Цезарово сечение”.  Ако раждането е нормално можете да започнете гимнастика около 2 месеца след това, но ако раждането е с „Цезарово сечение”, изчакайте 2,5 или 3 месеца. Това се налага, тъй като всички рани трябва да са зарастнали и възстановяването ви да върви нормално. Много е важно и бебенцето да е добре, за да можете и вие да спите достатъчно.

Независимо дали кърмите или не след третия месец, ако не се чувствате прекомерно изморени след упражненията, можете да практикувате оздравителна гимнастика всеки ден. В никакъв случай не се препоръчва интензивен спорт, освен ако преди забременяването си не сте била активна спортистка. Следете внимателно да не се появи непредвидено кървене по време на гимнастиката. Ако това стане, спрете веднага и се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Ако усещате болка от натоварването – внимавайте, намалете гимнастиката. След като сте правили някакви упражнения, оставете тялото да почива и да се възстанови. Всички са наясно, че искате бързо да се отървете от отпуснатия си корем, но това не става много бързо и с непремерено натоварване, а само с подходящи упражнения. Трябва да има време коремните ви мускули и тазовите кости да са готови за съответното натоварване. Ако проявите нетърпение може да си докарате проблеми с болки в гърба, които се дължат на растежения на коремните мускули.

 

 

Цикория срещу стрес и депресия