Поля Боранска: Техниката боуен помага за възстановяването на тялото!

1
Добави коментар

Поля Боранска е квалифициран специалист по Боуен терапия. Първо е започнала да практикува йога. Дълго време е търсела информация за този вид лечение и накрая е намерила център в Троян, в който се практикува. След като видяла ефективността на терапията, започнала да се учи. И така до ден-днешен работата й помага на хората да забравят за болката.Терапията Боуен става известна по света в края на 80-те години. Разработването на техниката започва през 50-те години в Австралия от Томас Боуен. Той забелязва, че определени движения по тялото имат голям ефект при облекчаване на редица заболявания. След като усъвършенства техниката си, през 1974 г. обучава първия си ученик – Ози Ренч, който понастоящем е директор на австралийската “Боуен академия”. Молбата на Том е Ози да започне да обучава бъдещи терапевти след неговата смърт. Обучението достига и в България, благодарение на Андрю Зопос – старши международен инструктор и почетен пожизнен член на австралийската академия по Боуен терапия. – Г-жо Боранска, защо техниката Боуен се нарича “хомеопатията на мануалната терапия”?
– Неслучайно наричат техниката Боуен така. Тя си служи с малки, премерени интервенции по тялото, които го стимулират да се самолекува. Това не е масаж и не е акупунктура. Техниката на Боуен се различава от всичко, познато досега на официалната медицина. Това е холистична терапия, в която ударението се поставя върху потенциалната способност на тялото само да се привежда в равновесие. Както всеки човек не прилича на никого другиго в света, така и състоянието на здравето му е единствено и само негова реалност. Има един-единствен лекар, знаещ и разбиращ какво причинява болестното неравновесие в човешкото тяло: лекарят, който е вътре в него! Прилагането на специфичните и нежни движения Боуен на точно определени места по тялото провокират този вътрешен лекар, който поема управлението, за да започне процесът на самолечение. Методът помага за възвръщането на равновесието и хармоничното функциониране на тялото, за да може да възстанови собствените си защитни механизми и във всяка конкретна ситуация да избира оптималния баланс за поддържане на здравето в превъзходно състояние.
Техниката помага за облекчаването на много специфични наранявания, остри и хронични здравни проблеми. Тя го прави чрез използване на вътрешните оздравителни механизми на тялото. Терапевтът изпраща сигнали към нервната система на определени места по тялото (мускули, сухожилия, нерви) и тялото отговаря своевременно.

– За кого е подходяща терапията?
– Техниката Боуен се препоръчва за всички възрасти, от новороденото дете до възрастния човек, с остри или хронични проблеми. С огромен успех се прилага също и при атлети, бременни жени и хора със специфични нужди. Тя повлиява на тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално и емоционално. Резултатите са впечатляващи и при бебета, и при животни, така че плацебо ефект в случая е невъзможен! Остри, хронични, неврологични и психосоматични заболявания се подобряват след Боуен процедура при 95 на сто от пациентите.

– Кои състояния се повлияват най-добре от Боуен терапията?
– Боуен техниката помага при следните оплаквания: болки и стягане в горната част на гърба, зоната на раменете, скованост във врата, проблеми в бъбреци и пикочен мехур, лимфен застой, виене на свят, общ оток, сколиоза, стрес, безсъние, депресия, проблеми със синусите и дишането. Терапията

въздейства ефективно и при алергии,

стимулира енергийния поток повлиява при мигрена, храносмилателни и стомашно-чревни оплаквания, симптоми при менопауза и др. Положително влияние има техниката при множествена склероза, болест на Паркинсон, инфаркт и инсулт.

– По какъв начин се постига оздравителният ефект?
– Вместо да се фокусира върху отделно оплакване, техниката се обръща към цялото тяло чрез възстановяване на баланса посредством вегетативната нервна система, която контролира повече от 80% от телесните функции и е много податлива на стрес. При прилагането на Боуен техниката се стимулира производството на колаген – главен белтък на съединителната тъкан. Всяко движение при Боуен е напречно на мускулната тъкан и създава електричен заряд. При отместване на ръката, направила движение Боуен, се образува вдлъбнатина, която се изпълва с клетъчна течност за 2-3 секунди. След отпускане на мястото се създават т. нар. солитон вълни. Те задържат енергията в себе си. Две трети от човешкото тяло се състои от вода и чрез колагена и водата енергията тръгва по цялото тяло. На един мускул са му необходими минимум 90 секунди, за да се върне в първоначалния си вид. Сотон вълната отминава за 2 минути, като при това е задействала целия организъм. Този ефект може да се сравни с цунами.

– Как работи Боуен техниката?
– Движенията и процедурите Боуен могат да пренастроят тялото да се самолекува чрез активиране на съответните механизми посредством нервната, ендокринната и други системи в човешкия организъм. Движенията се правят в основата, мястото на захващане или тялото на мускулите. Там се намират рецепторите, които информират нервната система за степента на напрежение, удължаване или разтягане на мускулно-жилната тъкан. Тези рецептори се стимулират при “провокативната” и “претъркалящата” част от движението Боуен. Вследствие на това се променя дразненето, възприемано от нервната система.
Всички движения, правени около ставата, директно влияят на ставната капсула. Тук отново

нервната система получава стимул,

за да се нормализира ставната функция.

Боуен се прави на нивото на повърхностната тъкан, която обгръща всички части на тялото и се нарича фасция. Тя играе важна роля в мускулната координация, правилната стойка, общата структурна и функционална цялост. Всички те се влияят негативно, когато фасцията се втвърди, усуква, дехидратира. Боуен спомага за взаимодействието между фасцията и нерва и по този начин се мобилизират мускулът и сухожилието.

Боуен движението възбужда рефлекси. Те предизвикват реакции във вътрешните органи, посредством стимулация на кожата, мускулите и нервите.

Много движения провокират акупунктурни точки и пресичат два или три меридиана едновременно. При Боуен терапията се получават бързи промени в акупунктурния пулс и тялото се връща в баланс.

Някои процедури активират дрениране в лимфната система, като по този начин стимулират имунната система. Често при Боуен се инициира детоксикация. Така се подобрява възможността на тялото да функционира на клетъчно ниво.

– Кой може да практикува техниката Боуен?
– Техниката може да се практикува от тези, които успешно са завършили австралийската “Боуен академия” и са придобили съответната диплома за това. Академията не поставя изисквания обучаващите се да бъдат медицински лица. Факт е, че основателят на техниката Том Боуен не е имал медицинско образование. По професия той е бил дърводелец. Всеки може да завърши академията, стига да има амбиция, воля и любов към хората.

Милена ВАСИЛЕВА