Само диабетът ли провокира силна жажда?

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Жаждата е постоянно физиологично усещане, което всички ние изпитваме, когато организмът се нуждае от вода. А водата ни е нужна постоянно, особено при физическо натоварване и силна възбуда на организма.

Дори съществува термин, наречен полидипсия – повишена потребност на организма от вода, която потребност възниква например при оратори по време на изказване. Ето и другият термин – адипсия – точно обратното, отслабване на жаждата, което се наблюдава при много болести на главния мозък.

Внимание!

Симптомите на недостиг на течности в организма са слабост, загуба на апетит, парене в областта на стомаха, главоболие, сухота в устата, главозамайване, тъмна урина с остра миризма.

Най-разпространените причини са: 

– Недостиг на вода и сол в организма заради силна диария или повръщане. 

– Понякога поради интензивно изпотяване, например при висока температура. 

– След прием на някои лекарствени препарати и прекалена употреба на спиртни напитки и кафе.

– Най-много влияят диуретиците, защото предизвикват често уриниране, след тях се нареждат антбииотиците от тетрациклиновата група, защото те пък изкарват натрия от организма.

– Но най-разпространената причина за повишена жажда – това са захарният и незахарният диабет. При захарния човек изпитва силна жажда, защото в кръвта се повишава нивото на захар. Незахарният диабет е втората причина за появяване на силна жажда, защото наред с урината се изхвърля и натрият от организма и поради силното обезводняване възниква и силната жажда.