Д-р Силвия Новакова: 40% от гимназистите страдат от алергичен ринит!

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

През 2020 г. половината от европейците ще страдат от алергии, смятат учените. Борбата с тази тенденция е колкото лична, толкова и глобална, тъй като основните фактори за развитие на алергии са в околната среда. Вероятно затова 2013 г. е Европейската година на въздуха. Инициативата е на Европейската комисия и целта й е да заостри вниманието върху факта, че въздухът няма граници. Специалистите са изчислили, че ако до 2020 г. вредните емисии във въздуха над Стария континент намалеят с 20-30%, това ще доведе до икономия от 7.9 млрд. евро здравни разходи годишно. Ето какво повече сподели за алергиите д-р Силвия Новакова, алерголог.

– Д-р Новакова, специалистите твърдят, че алергиите са глобален здравен проблем, защо?
– Да, световната научна общност вече призна този факт. И как иначе – данните в момента сочат, че около 40% от световната популация е засегната от алергии. Очаква се през 2020 г. в Европа този процент да достигне 50%.

– Какви са причините за тези стряскащи цифри?
– Глобални, както и самите алергии – промяната в климата, промяната в температурата на въздуха, увеличаването на замърсяването в околната среда.

– Защо именно алергичният ринит е определен като “социален проблем” от алерголозите?
– По много причини. За съжаление – знаете – в България няма точна статистика, но европейските данни са достатъчно показателни и могат да се приложат и за нашите условия. Алергичният ринит е най-разпространената алергична болест – всеки трети човек има такъв проблем! По данни за България от 2000 г. у нас този процент е 18. Много са тревожни данните за децата, защото ако честотата до 7-годишна възраст е до 15%, при 13-14-годишните говорим вече за 40%. Най-често страдащите от алергичен ринит са хората между 20 и 40 години – най-активната възраст. Това води до съответните социално-икономически последици – по данни на Евростат, работник с алергия е с

минимум 10% намалена производителност

60 дни със симптоми на алергичен ринит годишно се равняват на 34 часа изгубено работно време на работник за година. А средноевропейската стойност на това изгубено време е 1000 евро на човек. Сами виждате защо говорим за социален проблем.

– Какви са причините – свикнали сме да гледаме на алергията като на нещо досадно, но безобидно – така ли е?
– Според нас, алерголозите – не. Какво представлява алергичния ринит – това е възпаление, възникнало при контакт с алергени. Алергените са най-разнообразни, делим ги на indoor – вътрешни и outdoor – външни. Те обаче са част от заобикалящата ни среда и човек обичайно през над 90% от времето си се излага на алергени. Условията в нашите домове са идеални за развитието на микрокърлежите, които са “вътрешни” алергени – постоянна температура около 20-22 градуса, определена влажност… Условията навън също допринасят за повече алергии. Вече е доказано, че причината за увеличаването на поленовите алергии е в досега на хората със “замърсени” полени – такива, които имат “прилепени” по себе си микрочастици от градско, промишлено или друго замърсяване. Те имат много по-алергизиращ ефект върху нашата имунна система, в сравнение с чистите полени, които се отделят в чиста природна среда. Тоест

съвременният човек не само се среща непрекъснато с алергени,

той се среща с много агресивни, мощни алергени, които му въздействат.

– Какви са симптомите на алергичния ринит?
– При различните пациенти те са с различна интензивност. Най-изявените симптоми са кихане, сърбеж в носа и очите, сълзене на очите и секретиране на носа, жажда, поради нарушената механика на дишане, трудна концентрация, главоболие. Това са симптоми и на много вирусни заболявания. Но защо предупреждаваме, че при ринита става дума за нещо по-сериозно – защото той крие много рискове. Най-сериозният от тях – около 50% от пациентите с нелекуван, подчертавам, нелекуван ринит, ще развият бронхиална астма. Ако ринитът се лекува, този процент пада на 14-15%.

– А хората търсят ли лекарска помощ?
– За съжаление не достатъчно и не навреме. Проучване показва, че около 10% от пациентите с ринит никога не са ходили на лекар. Други 2/3 са потърсили помощ едва когато симптомите са станали изключително тежки, непоносими. Това е белег за подценяване на проблема, защото алергологията вече разполага с достатъчно ефективни и бързи методи за диагностика, както и с възможности за лечение на тези проблеми.

Надежда Георгиева