Лечебните свойства на Алое

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Съществуват повече от 250 вида Алое, но растението Aloe Barbadensis Miller има легендарна медицинска репутация от хиляди години.

Растението вирее на сух и топъл климат и е от семейството на лилиите, независимо че някои го смятат за кактус. При условия, в които другите растения биха увехнали, Алое запазва сока и свежестта си. И независимо че се  разпространява в тропиците, то е устойчиво и на много ниски температури. Основната му съставка е вода, но лечебните му свойства се дължат на етеричните масла, аминокиселините, витамините, ензимите и гликопротеините.

Алоето се абсорбира от кожата много по-бързо отколкото водата. Помага при разширяването на порите, отстраняването на мъртвите клетки и замяната им с нови. Засилва производството на колаген, намалява бръчките и регенерира кожата.

Използвайте Алое за рани и отстраняване на белезите от тях. Голям ефект има при слънчеви изгаряния, за развитие на нови тъкани и лечение на рак на кожата, предизвикан от слънцето. Освен това се препоръчва при косопад, алергии, ухапвания от комари, язви и мехури в устната кухина.

Алоето се използва както в народната медицина, така и в козметиката. Можете да намерите Алое с мед, с коприва, с праскова и много други, които повишават имунната ви защита. Особено в съчетание с мляко е много полезен за храносмилателната система и за бъбреците. Ако приемате редовно Алое, ще забавите стареенето на организма и ще предотвратите образуването на туморни клетки. Има антивирусно и антигъбично действие. Помага още за високо кръвно налягане, артрит, диабет, констипация, астма. Гинеколозите го препоръчват поради благоприятния ефект, който оказва срещу кисти и сраствания.

Ако искате да отглеждате Алое у дома в саксия, трябва да я поставите до прозорец, където грее най-много слънце. През топлите летни дни го изнасяйте навън. През зимния сезон растението затваря порите си и „заспива”, затова трябва да го поливате по-малко. По принцип изчаквайте почвата в саксията да изсъхне напълно и тогава поливайте. Когато го засаждате изберете широка саксия, тъй като кореновата му система се разраства на ширина. Засаждането става като отделите малък израстък от главното стебло и го поставите в добре овлажнена песъчлива почва. Най-добре да си купите готово растение в саксия.

 

 

 

Няколко истини за чувствителната кожа