Първа помощ при изгаряне!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Според една стара народна рецепта изгореното място трябва веднага да се намаже с краве масло – това е равносилно на наливане на масло в огъня!

Изгарянето е термично увреждане на кожата от въздействие на влажна или суха топлина. Най-често се причинява от вряла вода, силно нагрята мазнина или гореща храна. По-леките случаи се категоризират като изгаряне от първа степен. По-тежките изгаряния се причиняват от огън, пара или химически вещества, а най-тежките – трета степен налагат лечение в болница.

Намазването с мазнина задържа топлината в засегнатия участък и влошава състоянието му. По-добре го облейте с обилно количество студена вода. Обливайте изгорения кожен участък в продължение на 20 минути. Ако нямате подръка студена вода – извадете нещо от хладилника, например, прясно мляко или чай, а най-добре лед. Така можете да третирате изгорения участък, когато е засегнат само повърхностният слой на кожата и площта не е по-голяма от размера на дланта ви. При по-сериозни изгаряния е необходима лекарска намеса!

Не пукайте мехурите – те са естествена защитна превръзка! Намажете с антисептичен крем (препоръчваме Дефламол винаги да имате в къщи) и направете хлабава превръзка.

Устната лигавица е изключително нежна и лесно се изгаря – на всички ни е познато това усещане при отпиване на твърде гореща напитка или отхапване на тестена закуска с плънка от месо или конфитюр, претоплена в микровълнова фурна. Като всяка друга термична травма, пораженията в устната кухина изискват време, за да заздравеят. Ако оставите нещата на естествения им ход, до 1 седмица лигавицата ще се е възстановила напълно. Можете да ускорите процеса, ако реагирате своевременно и веднага след изгарянето охладите засегнатия участък. Изплаквайте устата в продължение на 5-10 минути със студена вода или смучете кубчета лед.

Древните египтяни са използвали праз за локално третиране на термични травми. Днес този лек е потънал в забрава. Празът има изразени антибактериални свойства и спомага за предотвратяване на инфекции.

 

 

Екземата не трябва да се разчесва!

 

Публикувано в категории: Здравословен живот

Автор Спасова

Съвети за лечение на парещ обрив и леки изгаряния с билки

Дори най-лекото изгаряне може да причини сериозни кожни увреждания.

Слънцето лекува, aко се предпазим от опасностите, които крие

По-красиви, по-привлекателни, по-здрави. Такива искаме да бъдем всички. Естест­вената светлина на слънцето е балсам за тяло­то и душата.

Защо домашните злополуки зачестяват с възрастта?

Ето как да предпазите вашите по-възрастни близки:

9 съвета за успокояване на изгоряла от слънцето кожа

Трудно е да се устои на първите лъчи на лятното слънце, но понякога това ни донася непредвидени изгаряния по кожата.

Как да си помогнем при изгаряне?

Изгарянето на кожата с гореща течност или горещ предмет е често срещан битов инцидент

Слънчево изгаряне

В пигментния слой, един по-дълбок слой на кожа­та, се намират клетките, които образуват чер­ния пигмент меланин. Меланинът се разпределя в епидермиса и го оцветява.

Алое – още нещо за лечебните свойства на това безценно растение

Древните са открили мощните лечебни и козметични свойства на вечнозеленото тропическото растение алое, чиято родина е Северна Африка

5 домашни средства за лечение на леки изгаряния

Веднага трябва да вземете мерки против изгаряне, особено ако е от вряло масло, олио или вода.

Защо студените напитки са опасни?

Студените напитки са опасни – но не защото ще ни заболи гърлото, а по съвсем друга причина. Ако свикнем с тях, ние намаляваме чувствителността на вкусовите си рецептори и започваме да изпитваме потребност от твърде силно подсладени храни.

Стопете коремчето с мандарини!

Мандарината съдържа вещества, които са в състояние да редуцират затлъстяването на черния дроб. Ако редовно похапвате мандарини, имате шанс да стопите и “въглавничката” на корема

Домашни средства след ухапване от комари

Колкото по-горещо става лятото – толкова по-жестоко е съжителството ни с досадните комари! Пазарът предлага какви ли не мазилки и спрейове тип “репелент”, но понякога дребната напаст ни заварва неподготвени.