Бърза помощ пристига за средно 28 минути на адрес

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Екипите на бърза помощ пристигат за средно 28 минути до подаден адрес. Това съобщи д-р Ивиан Бенишев, директор на “Спешна медицинска помощ” към Министерство на здравеопазването.

Спешната система разполага ежеминутно с 400 екипа. Те включват лекари, шофьори и други медицински специалисти. Времето, за което те пристигат зависи от задръстванията на пътя, инфраструктурата, проходимостта и отдалечеността на по-малките населени места, също и от климатичните условия. “Златен стандарт” за време на пристигане на адрес на Бърза помощ се смята 20 минути.

Обучението се осъществява по проект „ПУЛСС – Практически увод в лечението на спешните състояния“. ПУЛСС се финансира от Министерство на здравеопазването и ОП „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г.“ и е на обща стойност 6 260 000 лева.

Проектът започна на 8 октомври 2012 г. По него преминават обучение всички 6500 работещи в 28-те спешни центрове в България. Висококвалифицирани специалисти от Пирогов предават своя опит на колегите си от спешните центрове. В обучението се използват електронни манекени, с които се разиграват максимално близки до реалните случаи, с които се сблъскват лекарите. 3469 лекари, медицински специалисти и шофьори от 28 –те центъра за спешна помощ в страната вече преминаха обучение, до края на годината това ще се случи и с останалите 3000.

С обучението се цели уеднаквяване на стандартите в Бърза помощ

Учебните модули, по които минава обучението, са теоретични и практически. Целта е лекарите от Бърза помощ да прилагат едни и същи знания, умения и стандарти в спешната медицина, независимо дали работят в единия или другия край на България. 

loading…