Как да приготвим чеснови хлебчета

2
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Чесновите хлебчета са вкусно допълнение към трапезата. Можете да направите чесновите по два начина – като използвате готова франзела или като замесите сами тестото за тях.

За по-мързеливият начин на приготвяне на чеснови хлебчета са необходими 2 глави чесън, 1 супена лъжица зехтин, 1 франзела, 60 грама масло, 1 супена лъжица босилек, 1 супена лъжица магданоз, 150 грама кашкавал.

Чесънът се обелва и се нарязва на ситно или се изстисква с преса за чесън. Смесва се с босилека и магданоза, които са нарязани на ситно.

Кашкавалът се настъргва на едро, добавя се омекналото масло, сол и черен пипер на вкус. Чесънът с маслото, подправките и кашкавала се смесва и се разбърква.

Нарязаната на филийки франзела се запържва леко на намазан със зехтин тиган. Всяка филийка се намазва обилно с кашкавалената смес. Филийките се пекат на 180 градуса в продължение на три минути.

За да направите сами тестото за чесновите хлебчета, са необходими следните продукти: 300 милилитра топла вода, 2 супени лъжици захар, 1 супена лъжица суха мая, 1 щипка сол, 450 грама брашно, 6 скилидки чесън, 50 милилитра зехтин, китка магданоз, масло за намазване на тавата.

Захарта и маята се разтварят в топлата вода. Разбърква се и се оставя на топло за осем минути. В тази смес се добавя солта, добавя се постепенно брашното, като се разбърква с дървена лъжица, за да поеме брашното водата. Получава се лепкаво тесто.

С ръце или миксер се замесва еластично меко тесто. Тестото се прави на топка и се поръсва с брашно. Оставя се за 10 минути на топло.

В това време се приготвя чесънът със зехтин. Чесънът се обелва и се настъргва или се нарязва на ситно. Добавя се зехтинът и нарязаният на ситно магданоз.

Всичко се смесва и се оставя за няколко минути на топло. Тестото се разточва на пласт с дебелина 4 сантиметра и се нарязва на правоъгълници.

Тавата се намазва с масло и върху нея се редят нарязаните хлебчета. Отгоре се намазват със сместа от чесън и магданоз. В загрята до 80 градуса фурна се слага тавата с хлебчета и се оставят за 10 минути.

Температурата се увеличава до 190 градуса и хлебчетата се пекат 18 минути. Сервират се топли.