Блог за обзавеждане и интериор.

2
Добави коментар
ka64ei
ka64ei

Отново е пролет и отново е време за основно почистване, обновяване на декорите или дори основен ремонт. Ако в главата си вече имате план за ремонт на жилището си, то най-вероятно ще се наложи премахване на старите тапети от стените.
Без да звучи отчайващо, но много често това е досадна и трудоемка дейност. Без значение от новия интериор на стените ви /тапети, латекс, мазилки или други покрития/ ще трябва да се потрудите и да свалите старото покритие.

Подготовка за премахване на тапетите

Но сега да се върнем на премахването на тапетите. Желателно е те да бъдат окончателни отстранени, понеже в противен случай новите тапети ще са по-малко издръжливи. В определени случаи може да се получи и неприятно прозиране на стария тапет отдолу.

Преди да започнете освободете помещението от всички мебели, а ако нямате място ги съберете в средата и хубаво ги опаковайте с полиетилен, така че да не се цапат и прашат. Покрийте и подовите настилки с предпазен полиетилен или платнище, за да не ги цапате или мокрите. Последното важи най-вече ако имате паркет. Също така свалете всички ключове, контакти, пердета и предмети от стените.

Най-важно при сваляне на старите тапети е да разберете до колко добре са залепени те за стената. В зависимост от самия вид на тапета, стената отдолу и лепилото, с което е лепен има вариант да ги свалите дори на сухо.

За да се уверите в това хванете едно ъгълче от тапета и пробвайте дали се отлепва. Ако стария тапет се отлепва на големи парчета и пада лесно вие сте късметлия. До 1 час може и да сте приключили.

Ако при отлепване тапета се къса на различни слоеве, като пада само горния, а долния остава залепен ще трябва да подходите по друг начин.

Ползвайки пулверизатор, гъба или валяк, напръскайте тапета с гореща вода. Изчакайте малко и проверете дали водата се е абсорбирала и тапета е омекнал. Пет минути след като сте го намокрили пробвайте с шпакла или други инструмент. Ако този начин е удачен продължавайте по същия начин да мокрите и след известно време да сваляте. Опитвайте се да премахвате тапетите на възможно най-големи парчета.

Някои тапети са дву- или три-пластови и ако не омекнат от първото мокрене повторете.

Ако тапетът е с гланцово покритие водата трудно ще проникне в и зад него. В този случай ползвайте драскащ валяк, макетен нож или друго приспособление, така че да надраскате тапета. Не прекалявайте с усилието, за да не повредите стената. След като тапета е надраскан преминете към неговото обилно пръскане с гореща вода. Ако има нужда го намокрете няколко пъти.

Съвети за сваляне на стари тапети

В интернет ще прочетете доста интересни начини за отстраняване на старите тапети.
1. Някой хора са постигнали добри резултати при добавяне на омекотител в горещата вода. Добавете 1/3 омекотител за дрехи към 2/3 от топлата вода и разбъркайте. В началото забъркайте по-малко количество, за да прецените дали е удачно във вашия случай.
2. Смесете в същата пропорция винен оцет и топла вода. Намокрете тапета, изчакайте около 15 минути и пробвайте отново с премахването му.
3. Ползвайте специален препарат за премахване на стари тапети. Попитайте в магазина и се консултирайте.
4. Парочистачка Стийм Моп. Колкото и невероятно да звучи, но много хора съветват използването на този уред. Ако притежавате такъв, пробвайте.
5. Машината за сваляне на стари тапети. Преди да закупите такава, изпробвайте всички описани по-горе начини. Машината за премахване на тапети работи на ток и генерира пара. Резервоара се пълни с вода, машината се включва към електрозахранването и водата се загрява и превръща в пара. С приставката /налична в комплекта/, сложена върху маркуча разпръсквате парата по стените. Звучи удобно и бързо, но се консултирайте предварително.
6. Има редки случаи, в които старият тапета е залепен с лепило C200. Не го пожелавам на никой. Ако ситуацията при вас е такава и тапета не се сваля по никакъв начин едно от решенията е вътрешна изолация на стаята или гипсокартон.
Независимо как ще пръскате или напоявате тапетите не мокрете по-голяма площ, отколкото можете да премахнете за 15мин. Винаги ги напоявайте от горе на долу и ги сваляйте ролка по ролка.

След като сте премахнали всички стари тапети, огледайте стените за малки несвалени парченца тапет. Отстранете ги и тях, а накрая може да минете внимателно стената и с фина шкурка, която до отстрани всички малки хартиени остатъци.

В зависимост от новата стенна настилка е хубаво, след като сте смъкнали старите тапети да обработите стената, така че да придобие фин и завършен вид. Ако на някой места заедно със стария тапет е паднала част от мазилката или има неравности е желателно да ги шпакловате с гипсова шпакловка, гипс сатен или друг подобен материал. Ако са се отворили фуги по ъглите или директно в стените е хубаво отново да ги запълните и финосате. Тези усилия ще ви се отблагодарят впоследствие. Колкото по-добре си подготвите основата, толкова по-лесно ще залепите новите тапети.

Препоръчително е след като стените изсъхнат да ги обработите със специален импрегниращ грунд за стени. В зависимост от новото покритие, което ще полагате има и различни грундове. Функциите на груднда са: заздравяване на основата, спиране
отделянето на прах и повишаване адхезионната сила между отделните компоненти: бетон-шпакловка-тапет или тухла-мазилка-шпакловка-тапет. Подходящ грунд за вашият случай потърсете във всеки железарски или специализиран магазин, като се консултирате предварително. Ползването на грунд е желателно и ако ще боядисвате с латекс или друга декорираща боя.

Накрая сами ще се уверите че добре свършената работа е добре подготвената работа.

Надявам се, че статията ще ви бъде полезна и с лекота ще свалите тапетите от стените на своя дом.

Ако статията Ви харесва, моля помогнете да я популяризираме като я харесате или споделите чрез бутончетата отдолу. Благодарим Ви много!