Доц. Красимир Мурджев с решение за болни от муковисцидоза

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Аз съм лекар и разбирам драмата на пациентите с диагноза муковисцидоза. Малко над двеста човека у нас живеят ежедневно в риск за живота си и ние политиците сме длъжни да помогнем на тях и семействата им. Това каза на кръглата маса, организирана от пациентските асоциации по муковисцидоза и на хората с редки болести, доц. д-р Красимир Мурджев от листата на Коалиция за България. Двете национални представителства събраха в обща дискусия пловдивските кандидати за народни представители, за да им представят проблемите си. „Има ситуации, в които ние политиците повече трябва да слушаме, отколкото да говорим“, обърна се хирургът в червената листа към колегите си от другите политически сили, след като търпеливо изслуша общите им лозунги. За да има конкретни резултати от тази дискусия, той предложи три ясни стъпки, които получиха общото одобрение – на пациенти и кандидат-депутати.

Той настоя всички присъстващи да обединят усилия и да лобират за приемането на европейския стандарт, които гарантира, че пациентите с редки болести ще получат адекватно лечение и рехабилитация. Програмата за лечението им, приета при министър Евгени Желев в кабинета „Станишев”, изтича през октомври, алармираха организаторите. Доц. Мурджев ще настоява тя да бъде гласувана от следващото Народно събрание. Финансирането на лечението на пациентите с муковисцидоза може да бъде осигурено от бюджета на здравното министерство веднага, посочи медикът и обясни защо този подход е по-удачен.

Въвеждането на клинична пътека е трудно предвид това, че пациентите са малко на брой. Но дори да се приеме като вариант, ще отнеме време и най-рано може да се случи от следващата календарна година, поясни кандидатът за народен представител от БСП.