30,65 на сто от избирателите в Кърджалийска област гласуваха

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Даниела Петрова СНИМКА: 24 Часа

30,65 процента от жителите на област Кърджали са гласували до 17,30 часа, което означава, че преминалите през тъмната стаичка са 68 425 души, съобщи Даниела Петрова, председател на Районната избирателна комисия.

Най-висока за областта си остава избирателната активност в община Черноочене. Там правото си на глас са упражнили 41,70 на сто от хората. В община Кърджали са гласували 30,47 процента, а в община Кирково – 33,73 на сто.

В община Ардино пред урните са преминали 29,17 процента, в община Крумовград – 28,93, а в Момчилград – 28,78. Най-ниска остава избирателната активност в община Джебел, където са гласували 26 на сто от имащите право на глас.

Общо 12 са жалбите, подадени в районната избирателна комисия през изборния ден. Повечето от тях са за агитация в или около изборните секции.

Три от жалбите са за случаи в секционната комисия в кърджалийското село Глухар. Там председателят на комисията е била заплашвана от избирател със саморазправа. „Наложило се е намесата на полицията.

И в момента полицейското присъствие в района е засилено”, поясни Даниела Петрова. Политическа партия пък се е жалвала срещу председателката на комисията в Глухар, която според тъжителите се е държала грубо и аругантно със застъпници, на които била посегнала дори физически.

Жалбата се проверява в момента. Третата жалба срещу комисията в Глухар е, че е възпрепятствала гласуване на подал заявление в законовия срок.

Изпратените представители на РИК са установили, че е било необходимо време за да може колегите им от секцията да извършат проверка преди да допуснат гласоподавателя.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти