Полезни храни и напитки за нашата тренировка

1
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Дългите и изморителни физически натоварвания често завършват с мускулни болки, които могат да ни откажат от спорта завинаги. Правилното хранене преди и след физическа активност е важно. Няколко храни и напитки помагат на тялото да се възстанови и ни дават енергия докато спортуваме.

Кафето

Изследвания показват, че кофеинът може да повиши физическата издръжливост. Сутрин преди да посетите залата, си направете чаша хубаво кафе, балансирана закуска и вземете освежаващ душ.

Джинджифил

Няколко парченца пресен джинджифил в чай или като добавка към салата или други ястия намаляват с до 25 % мускулните болки след една добра тренировка.

Това се дължи на гингерола и зингерола, които се съдържат в него. Изследване показва, че именно тези съставки действат като болкоуспокояващо.

Ябълки

Тези чудесни плодове са богати на веществото кверцетин, което подобрява метаболизма и повишава издръжливостта. Приемайте всекидневно ябълки!

Доматен сок

Домашно приготвеният доматен сок е мощен антиоксидант, намаляващ свободните радикали. Действа тонизиращо и освежава.

Листни зеленчуци

Кресон, рукола, къдраво зеле – всички те съдържат бета-каротин и витамин E.

Хапвайте салата от кресон преди тренировка, така напрежението в мускулите ще е по-малко.

Стафиди

Те дават много енергия по време на тренировки и съдържат магнезий и калий, които са полезни за сърцето.

Пресен сок от череши

Черешите са богати на полифенолни съединения. Болките в мускулите след тренировка, понякога са толкова силни, че биха ни отделили от залата за фитнес с дни.

Сокът от череши помага на мускулите да се възстановят по-бързо. Консумирайте ги преди или след тренировка.

Банани

Съдържат витамин B6 и въглехидрати, които се приемат лесно от организма. Дават енергия по време на тренировки и съдържат калий, който помага за намаляването на мускулните болки.

Цвекло

Варено, печено или на салата. Цвеклото е богато на магнезий. Сокът от цвекло е изключително полезен за сърдечносъдовата дейност.

Снимки: Sxc.hu