ВиК приливи и отливи

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Съществена част от водата се губи заради остарялата мрежа, но малко дружества правят сериозни инвестиции в подмяната й

© Мария Съботинова

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

От водоснабдителни услуги може и да се печели, но държавните дружества в сектора имат сериозни проблеми със събирането на вземанията си и с остарялата мрежа. Това става ясно от докладите за дейността на няколко от ВиК компаниите, които са „под шапката“ на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Отчетите им за първото тримесечие на 2013 г. и за цялата 2012 г. бяха публикувани преди дни на сайта на Министерството на финансите.

Водно изобилие

Сред добрите финансови резултати за миналата година има едно изключение – „ВиК Добрич“. Иначе десетте най-големи държавни компании от сектора са увеличили приходите си през 2012 г., като ръст има и при „ВиК София“, която обслужва областта около столицата. Всъщност добричкото дружество е и единственото сред големите, което е на загуба за миналата година (виж таблицата). Извън него, останалите водни компании са се справяли сравнително добре през 2012 г. През първото тримесечие на тази година обаче приходите на доста от тях са намалели. За този период спад има и при повечето от най-малките дружества от бранша, показва сравнение с аналогичното време на миналата година.

Докладите ясно сочат, че доста дружества имат проблеми със загубите на вода заради остарялата мрежа, но малко са тези, които конкретизират колко са инвестирали в обновяване. Най-голямото по размер на приходите – „ВиК Пловдив“, е вложило над 1 млн. лв. за ремонти само през първото тримесечие на тази година. Най-голямата част – 422 хил. лв., обаче е отишла за аварийни поправки, а близо 300 хил. са отделени за възстановяване на асфалтови настилки, разрушени заради подмени на мрежата.

Течовете край морето

В региона на Бургас близо 60% от водата се губи заради остарялата разпределителна мрежа, а инвестициите на местното дружество за поправки във водоснабдяването са 1.1 млн. лв. за първото тримесечие, става ясно от доклада му. Още 1.5 млн. лв. са дадени за ремонти на канализацията. Компанията е сред малкото такива, публикували и детайлна информация за инвестиционната си програма. В публикуваните бележки към отчетите му се посочва, че спадът на приходите му се дължи на намалено потребление както от домакинствата, така и от бизнес клиентите. Освен това заради увеличени цени на материали и външни услуги крайният финансов резултат е отрицателен. С идването на летния сезон обаче от „ВиК Бургас“ се надяват да компенсират загубата и да приключат годината с „обичайната печалба“.

Във „ВиК Варна“ пък са увеличили приходите си благодарение на включване на повече абонати и промени в отчитането. Влияние е оказало и увеличението на цената на водата от 1 февруари, казват от ръководството.

Минусите в Добрич

Едно от най-проблемните водни дружества – в Добрич, е успяло да завърши с печалба първото тримесечие след загубата от миналата година. Според бележките към отчета резултатът за 2012 г. се обяснява с изправяне на счетоводни грешки от минали периоди.

Заради дълг от 10 млн. лв. през септември миналата година електроразпределителната компания „Енерго-про“ – Варна, спря тока на водното дружество и в резултат хиляди абонати, които нямат никакви задължения, бяха оставени без вода. Преди няколко дни Комисията за защита на конкуренцията глоби „Енерго-про“ с 1.7 млн. лв. заради злоупотреба с господстващо положение именно по този повод. От добричката компания също се оплакват от остарялата си мрежа, заради която от началото на годината загубите на вода достигат 80%.

Подобно на варненския регион и в Дорбич влияние оказва намаленото потребление от бизнес потребители, някои от които направо са спрели производство. От ръководството са определили състоянието на дружеството като „нестабилно“, но работят активно и по събирането на вземанията си. За част от тях вече са заведени дела и са наети специализирани фирми – мерките са започнали през ноември и според компанията вече дават резултат. С фирми за събиране на просрочени дългове работи и „ВиК Стара Загора“ – компанията е наела плевенската „Ти Би Пи консулт“ и ЕТ „Томов К-138“, избрани чрез публични покани по Закона за обществените поръчки.

„Софийска вода“ е в провинениеНарушение при частното дружество „Софийска вода“ намери Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), като го задължи да промени общите си условия. Проверка на комисията е установила, че компанията отказва наемател на имот да бъде вписан като титуляр по сметка, без собственикът да е подписал декларация за солидарна отговорност с него. Според антимонополния орган нито закон, нито договор може да наложи солидарна отговорност между наемател и наемодател. Освен това комисията смята, че трябва да има възможност за сключване на индивидуални договори с ВиК дружеството отделно с наематели и собственици на имотите. Предложението на КЗК е „Софийска вода“ да промени общите си условия за сключването на договорите, които засягат солидарната отговорност.