Все по-разпространеното LED осветление уврежда ретината, смятат учени

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Все по-разпространеното LED осветление уврежда ретината, смятат учени 13.05.2013Публикувано в: Медицина

LED крушка за осветление. Снимка: Led-neolight

LED осветлението – смятано за по-екологична алтернатива на конвенционалното – може да причини увреждане на ретината, сочат резултатите от ново изследване.

Този тип осветление произвежда високи нива на радиация в „синята част“ от видимия спектър и след време може да предизвика нежеланите изменения.

Д-р Селия Санчес Рамос от университета Комплутенсе в Мадрид сподели, че ретината – изключително чувствителна тъкан, покриваща окото – не може да се възстанови сама, нито да бъде заменена.

Рамос е на мнение, че увреждането на ретината може да придобие мащабите на епидемия заради все по-обширното въвеждане на LED технологията в компютрите, мобилните телефони, телевизорите и дори уличното осветление.

„Проблемът може да стане още по-сериозен, тъй като продължителността на живота на хората се увеличава, а децата използват от ранна възраст електронни устройства, вместо хартия, особено в училище“, заяви д-р Рамос. „Очите не са предназначени за директно гледане на светлина, а за гледане с нейна помощ“, допълни тя.

Хората могат да противодействат на ефекта от вредните лъчи като носят „адекватна защита“ или като често затварят очи, за да намалят въздействието им.

Добавянето на богати на витамин А храни, като спанак и чушки, в хранителния режим също спомага за защитата на очите, смята Рамос. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!