Как Барби издигна анорексията в култ

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Как Барби издигна анорексията в култ

14 май 2013
  Любопитно
   

Такъв извод е направил британският художник Николай Лем, който изработил на компютър 3D-модел на Барби с естествен човешки ръст.

Творението било сравнено с модел на 19-годишно момиче със средностатистически пропорции. Данните на Барби били абсолютно фантастични: 91-45-83, докато “земното” момиче имало 82-78-83. Пак според средностатистическите данни една жена на около 30 години има талия 86 см и ханш 101.

Любопитното е, че в момента на създаването си (1950-а година) Барби била с пропорциите на Бети Грейбъл – американска танцьорка, актриса и певица, която имала образцова за онези времена фигура с широки бедра. С годините Барби постоянно “изсъхвала”. Наскоро диетолози изчислиха, че жив човек с пропорциите на Барби би тежал 45 килограма, което дава телесен индекс 16.24. Извод: Барби има анорексия.

Компютърният модел в естествен ръст свидетелства още и за това, че голямата Барби ще да има извънредно дълга и тънка шия с обиколка 22 сантиметра, докато при живите момичета този размер се движи около 38. Разбира се, “живата” Барби е и с подходяща за модел височина – 180 см.

Естествено Барби е кукла, а в света на играчките всякакви деформации са позволени, стига това да е забавно за децата. Несериозно е да се взираме така буквално в една кукла. Но милиони момиченца от цял свят си мечтаят да приличат именно на това нереално същество. Убедени са, че тази мечта е постижима – с глад.

източник: lekar.bg