Поглед към римейка на “Робокоп” и нови детайли за филма

1
Добави коментар

Подготвяният от няколко години римейк на хита “Робокоп” се нареди сред най-дискутираните и проблемни филмови проекти в Холивуд. Интерес към продукцията изявиха няколко известни режисьори, но честото пренаписване на сценария и разногласията относно бюджета и подхода към материала принудиха студиото Metro-Goldwyn-Mayer да отложи на няколко пъти старта на снимките.

Едва в началото на 2012-та година продуцентите заявиха, че вече са избрали както режисьор, така и изпълнител за главната титулярна роля. На режисьорския стол седна бразилеца Хосе Падиля, за когото лентата е дебют в холивудското кино, а актьора от “Секретна квартира” Джоел Кинаман бе привлечен за ролята на полицая Алекс Мърфи/Робокоп.

Снимките на римейка стартираха по план в средата на миналата година, но по-голямата част от новините около филма бяха свързани с проблемите между режисьора и продуцентите от Metro-Goldwyn-Mayer. Самият Хосе Падиля описа работния процес като “кошмарен” и дори се появиха слухове, че той може да напусне проекта точно в разгара на снимачния процес.

Въпреки всички проблеми снимките продължиха и очакванията бяха, че новия “Робокоп” ще се завърти по кината през лятото на 2013-та година.

Но за съжаление на феновете през изминалата есен беше съобщено, че премиерата на лентата е била отложена за началото на 2014-та година. Не бе изтъкната официална причина за това решение, но според слуховете промяната се дължи на желанието на студиото за заснемане на допълнителни сцени и конвертиране на филма в триизмерен формат.

В продължение на повече от половин година липсваха нови детайли за статута на римейка, но малко по-рано днес от Metro-Goldwyn-Mayer напомниха на киноманите за лентата като разпространиха в интернет няколко снимки на които се вижда преобразения в образа на Робокоп Джоел Кинаман. Първоначалните реакции относно новия костюм на Робокоп бяха противоречиви, но по думите на режисьора Хосе Падиля още от самото начало намерението е било визията на героя да се различава напълно от тази в оригиналния “Робокоп”.

Падиля: “Веднага след като видях първите скици на новия Робокоп се влюбих в дизайна на костюма. Знаех много добре, че феновете на оригинала ще имат възражения, но постоянно си напомнях, че ние не правим директно копие на първия филм. Няма смисъл след всички тези години да се прави филм, който просто ще рециклира всичко което видяхме в оригинала. Сигурен съм, че след като изгледат филма феновете ще се уверят, че новия костюм пасва напълно на вселената която сме създали.”

По отношение на цялостния сюжет римейка не се различава от оригиналната лента на Пол Верховен. В центъра на историята е отново полицая Алекс Мърфи, който бива убит при изпълнение на служебния си дълг и по-късно трансформиран в робот, чиято основна задача е да въдворява ред по изпълнените улиците на Детройт. Екранни партньори на Джоел Кинаман са Гари Олдман, Майкъл Кийтън, Аби Корниш, Самюел Л. Джаксън, Джаки Ърл Хейли и Джей Барушел.

Кийтън изпълнява главната отрицателна роля на Реймънд Селърс (собственик на компанията за технологични изобретения “ОмниКорп”), Джаксън се превъплъщава в образа на медийния магнат Пат Новак, а Корниш е в ролята на съпругата на главния герой, Елън Мърфи. Снимките на филма вече приключиха и в момента режисьора работи по монтажа и визуалните ефекти.

Бюджетът на продукцията се равнява на близо 100 милиона долара, a очакванията са, че ще се разпространява и в триизмерен формат.

Световната премиера на новия “Робокоп” е насрочена за 7-ми февруари, 2014-та година.