Заедно в борбата срещу трафика на хора

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и евродепутатът от ЕНП Мария Габриел ще открият работна среща на тема „Превенция и идентификация на жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Тя е част от кампанията за превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация, която започва в Благоевград, и ще се проведе на 15 май.

Мотото и е „Нулева толерантност срещу трафика на хора”.

Тя се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора към община Благоевград, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора.

Партньори са Менпауър България и представителството на международната неправителствена организация А21 за България.

Поканени за участие в срещата са председателят на Държавна агенция за закрила на детето Калин Каменов, зам.-кметът по строителството и сигурността в община Благоевград инж. Стоян Благоев, началникът на „Регионален инспекторат по образованието” Ивайло Златанов, проф. Иван Мирчев – ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“, както представители на различни институции и фирми в общината.

По време на срещата ще бъдат обсъдени Националната политика за борба с трафика на хора с фокус превенция на трудовата експлоатация.

Също така ще бъдат разгледани теми като Координационния механизъм за рефериране и обгрижване на случаи на непридружени деца и деца, жертви на трафик, завръщащи се от чужбина, образуваните досъдебни производства за трафик на хора с цел трудова експлоатация, както и детайли, свързани с оперативната работа по случаи на трафик на хора с цел трудова експлоатация.

Като част от националната кампания доброволци към местната комисия за борба с трафика на хора ще запознават посетителите на хипермаркет „Технополис“ с рисковете от попадане в трафик на хора с цел трудова експлоатация.

За целта ще бъде обособено специално пространство с поставени информационни постери. Доброволците ще представят презентации, свързани с темата, и пред ученици от учебните заведения на територията на община Благоевград.