10 малко известни факта за Марк Зукърбърг

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Вчера основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг навърши едва 29 години. Ако това ви изглежда невероятно малко за един мултимилиардер, спомнете си, че той създаде една от най-популярните днес компании, когато беше още тийнейджър.

Зукърбърг има много неща, които да празнува. Той е богат, един от всеки седем души на планетата използва продукта му, а да не забравяме и как промени начина, по който комуникира светът – и всичко това преди да навърши 30 години.

За сравнение, когато е на 29, Стив Джобс пуска компютрите Macintosh на пазара, а Бил Гейтс подготвя първата масова версия на Microsoft Windows. А повечето от нас работеха, за да си платят наема.

За да отбележи случая, Си Ен Ен събра 10 слабо познати факта за Зук. Да видим колко от тях са ви известни:

1. Зукърбърг е далтонист за червения и зеления цвят и вижда най-добре синьото – това е причината то да е доминиращият цвят в дизайна на Facebook!

2. AOL и Microsoft се опитват да го привлекат да работи за тях, когато е още гимназист. На тази крехка възраст Зук вече е създал Synapse – програма, която използва изкуствен интелект, за да проучва навиците за слушане на музика на потребителите.

3. Носи една и съща сива тениска с логото на Facebook почти всеки ден, защото е зает и пести време от обличане сутрин.

4. Въпреки небрежния си гардероб, Марк твърди, че през 2009 г. е носил вратовръзка всеки ден, за да покаже, че взема насериозно растежа на Facebook в лицето на световната рецесия.

5. Вегетарианец е и веднъж каза, че би ял месо, само ако сам е убил животното. Въпреки това сред харесаните от него страници в собствената му социална мрежа са тези на McDonald’s и на In-N-Out Burger.

6. Събрал е 220 000 последователи в Twitter, въпреки че през последните 4 години е пуснал само 19 туита и нито един през последните 15 месеца.

7. През октомври 2010 г. Зукърбърг води няколко служители на Facebook на кино, за да гледат филма „Социалната мрежа”, който разказва за нейното основаване. По-късно Зук публично разкритикува начина, по който е представен в лентата – като човек, създал Facebook, за да си спечели обществен статус.

8. Има унгарска овчарка на име Звяр (Beast), чиято Facebook страница има 1,5 милиона фена.

9. Миналата година отнесе доста критики, след като подари на жена си Присила Чан рубинен венчален пръстен за „мизерните” 25 000 долара, въпреки че към момента състоянието му се оценяваше на 19 милиарда.

10. Ако напишете в коментарен прозорец във Facebook @[4:0] и натиснете Enter, ще се появи неговото име.