Акциите на Nokia се сринаха след представянето на Lumia 925

1
Добави коментар

Цената на акциите на финланската компания Nokia, търгувани на борсата в Хелзинки, се понижи с 6.15%, след като финландският производител представи новия си смартфон Lumia 925. Анализатори отбелязват, че инвеститорите вече са произнесли своята присъда над новия продукт – голяма част от тях е разочарована от модела и го определят като символ на връщането към доминиращите на пазара тенденции, предава The Wall Street Journal.

„В него смартфона нищо напредничаво, нищо, което да го отличава от останалите нито по отношение на хардуера, нито по отношение на софтуера. Телефонът почти по нищо не се отличава от Lumia 920 или Lumia 928. Презентацията, проведена от компанията, също не беше убедителна“, казва Мико Ервасти, анализатор във финландската Evli Bank.

През седмицата, предшестваща представянето на Lumia 925, акциите на Nokia поскъпнаха с 18%, но скоро след официалния анонс на устройството тяхната цена тръгна надолу. „В продължение на няколко дни ценните книжа на Nokia показаха много силен, но неподкрепен с нищо ръст. Днешното понижение на тяхната стойност е напълно обяснимо и до голяма степен очаквано“, заявиха представители на лондонския клон на JPMorgan Chase.

Lumia 925, която работи под операционната система Windows Phone 8, ще се появи в продажба в Европа и Китай през юни, а в края на лятото ще бъде достъпен и в магазините в САЩ. Според представители на финландската компания, смартфонът е „нова интерпретация“ на неговия предшественик Lumia 920, който производителят ще продължи да продава.

Етикети:

акции | Nokia | Lumia 925