Люта война за гюла в Подбалкана

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Води се война между изкупвачите на розов цвят в Подбалкана. Това призна пред БЛИЦ Ивайло Марков-представител на голяма розоварна от село Манолово. Цената, 3-3.20 лева за килограм гюл е спекулативно висока и ако тя не се нормализира и не падне, пазарът на розово масло в бъдеще ще се срине, а купувачите пак ще се обърнат отново към Турция.

Че търговците на маслодайното цвете са изправени на нокти проличава на пръв поглед. Докато БЛИЦ разпитваше за алъш-вериша в Карловско, съпругата на старозагорски бизнесмен, занимаващ се с изкупуването на гюл се обади на свои, за да разкажат пред репортера ни как върви розобера.

Неразбрали за какво иде реч, скорострелно на масивите долетяха представители на фирмата. Те бяха на бойна нога, решили, че някой изнудва и напада представителката им, сложена на кантара, за да приема набраните рози.

Бяха категорични, че очакват всичко, включително и ръкопашен бой и изнудване от конкуренцията. Успокоени, че гостите не са рекетьори, а журналисти, бизнесмените признаха:

“Има битка и то люта. Ние сме от 12 години в Карлово и Сопот, не сме имали проблеми, но в момента изкупуваме на баснословните 3 лева за килограм на гюл. Очаквахме мръсни номера от конкуренцията. Особено в края на розобера. Тази висока цена не е изгодна за никого, това, което ще направят колегите е да замразят пазара”.

В същото време обаче, разходка на БЛИЦ по розовите масиви и сред берачите установи, че цената, която собствениците на насажденията плащат за набран килограм розов цвят остава непроменена от миналата година-0.60 лева.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ