Кливия

47
Добави коментар
maritime
maritime

 

Clivia

Това са много обичани цветя, преди всичко защото са издръжливи и изобщо не са податливи на болести. През пролетта се появява висок и плосък цветонос с 10-12 изправени цвята, обикновено в оранжево.

Грижи – Растението обича да е на светло до полусенчесто място. Идеално пасва на източен или западен прозорец. Кливиите не бива да се местят. Те трябва да са обърнати към светлината винаги от една и съща страна. В противен случай растението не цъфти. Най-добре е с тебешир на саксията да се отбележи мястото, обърнато към светлината. През вегетационния период са идеални температурите между 15 и 20°С. През лятото изнасяйте цветето на открито на сянка. От ноември до януари кливията се нуждае от почивка при 10°С – това е предпоставка за цъфтежа.

Поливайте кливията с филтрирана вода. Корените и почвата на растението не бива да изсъхват, в противен случай ръбовете на листата стават кафяви. През почивката почти не поливайте цветето. През есента и зимата избърсвайте листата с влажна кърпа. През две години след цъфтежа кливията трябва да се пресажда. Подходяща е градинска пръст с примес на глина. За да я размножите, разделете с остър нож добре развитите, достигнали поне 20 см височина странични издънки с по 4-5 листа от майчиното растение. Страничните издънки трябва да имат собствени корени.

 

Съвет – Можете да избърсвате листата от праха, като натопите кърпата вместо във вода в бира. Тя придава блясък на листата и ги предпазва по-продължително време от замърсяване.