Христо Стайков от Гед ООД е търговец на годината в годишния конкурс на СПИБ

1
Добави коментар
maznio007
maznio007

Христо Стайков от Гед ООД е търговец на годината в годишния конкурс на СПИБ

Четвъртък, 16 Май 2013 ( прочетена 1458 пъти)

При получаване на наградата г-н Стайков и представляваната от него Гед ООД благодари на семейството и колегите си, тъй като Гед е семейна фирма и според него заслугата за този приз не е само негова.

Наградата Печатар на годината взе Тодор Чаков от пловдивската печатница Форт. Наградите бяха раздадени от Съюза на печатарската индустрия по време на изложението Принтком.   Като цяло това беше най-интересната част от първия ден на Принтком, който тази година показа окончателно, че е със затихващи функции. Според повечето мнения на малкия брой изложители и посетители, едва ли ще има следващо издание на Принтком.

„Клубът на смелите“ или малкият брой фирми, рекламиращи на изложението по време на криза са следните: Адком, Анонс, Вълканов Трейд Екуипмънт, Гед ООД,  Дедал, Директа, Криейтив център, МикроАсу, Мираж Груп, Политек, Фактор.БГ, Щерев и някои други. По време на Принтком в това издание има общо не повече 20-ина щанда, заедно с тези на медийните партньори.

 

Нормално е изложителите да търсят място, на което да демонстрират продуктите и услугите си и да направят продажби. Няма как да подценим ролятата на изложенията, тъй като оборудване, консумативи и софтуер не се продават по интернет – нужен е тест и директен контакт с търговеца, за да се реализира продажба. Макар да има спад на изложенията в световен мащаб, Принтком страда от типично организационни проблеми, които го доведоха до този неуспех през годините. А изложителите му заслужават много повече за това, което заплащат.

В т.нар. международна изложба за печатна комуникация няма нито една печатница, никакви чужди изложители, а комуникация – почти никаква. Първо, защото в този формат и с тези посетители печатниците няма какво да излагат – техните клиенти посещават съвсем друг тип събития. Фирмите, предлагащи офсетови печатни машини, отдавна липсват като изложители – много вероятно е никога повече да не ги видим като изложител в България. Тази година преобладават отново фирмите, предлагащи оборудване и консумативи за широкоформатен печат, дигитален печат, софтуерни решения, решения за управление на цвета, печатарски пластини. Организаторите обаче не са променили нищо от концепцията си, за да отговорят на техните нужди, да адресират рекламните си послания към техните потенциални клиенти, които да посетят изложението. Поне това показа посещаемостта първия ден. Показателен пример е, че от изложителите едва 7-8 фирми са членове на СПИБ, който има над 100 члена. Дори специалните отстъпки за съюза не можаха да мотивират членовете му да участват. Да, криза има, но тя далеч не е единственият фактор за отказ от участие. Просто фирмите търсят ефективност и възвръщаемост от разходите си за реклама, които далеч не получават на Принтком.

Няма как да бъде пропусната и слабата реклама на изложението.

Как Пловдивски панаир ще доведе до изложителите потенциалните им клиенти? Парадоксът е, че дори печатници не знаеха кога се провежда изложението. Освен всички други организационни грешки, датите на Принтком съвпадат с датите с турското изложение Printtek 2013, което допълнително ще лиши изложението от посетители.

Добър опит е по време на изложението да бъдат привлечени фотографи на събитието Форум Рекламна фотография или интересуващи се от фотография като посетители. Единственият светъл лъч са самите изложители, тъй като те са част от малкото български конкурентоспособни фирми на печатния пазар.

Национален конкурс за календар?! В бранш с над 350 печатници и стотици рекламни агенции, които произвеждат много и различни календари, в т.нар. национален конкурс за календар участват едва 18 фирми.

Дали се е изчерпал конкурсът? Не, по-скоро му пречи невъзможността на организаторите да мотивират повече фирми да участват. Докато не се приеме факта, че дори печатниците използват други канали за комуникация освен имейла, няма как конкурсът да достигне до повече хора. Тази година в конкурса не бе излъчена първа награда, което е и доказателство за думите ни. За съжаление, в тази затворена в себе си проява остана незабелязан за широката аудитория календарът на фирма Офсет. Спокойно можем да кажем, че за тази година той е един от най-ефектните.    Някой беше призовал преди няколко години да проявим възрожденски дух и в пика на кризата браншът да подкрепи Принтком, за да го запазим.

След няколко години се оказва, че не кризата е същинският проблем на изложението Принтком, а липсата му на комуникация, гъвкавост и иновативно мислене. Светът се променя, рекламата и големите клиенти на печатни услуги – също. Няма нищо възрожденско в това да се поддържа изкуствено едно изцяло търговско изложение, което предлага все по-малко стойност на печатния бранш. Подкрепа заслужават проектите, от които всички имат полза. Самоцелното провеждане на нещо, което някога е работило добре, но вече му е минало времето като формат, може спокойно да слезе от сцената, за да бъде заместено от нещо, много по-полезно. Какво ли? Бъдещето ще покаже…

Написа: Пламен Давидов

  отпечатай