Децата и спорта – изборът за всяка възрастова група (част 2)

33
Добави коментар

…продължение.

 

Практичната страна

 

Ако искате детето ви да се занимава със спорт, вземете предвид следните особености:

Колко струва екипировката

Физическия контакт

Индивидуалните способности на детето

Особеностите на отбора

От колко души се състои отбора

Възможността на всяко дете да участва

 

Ако във вашето населено място е възможно детето да избира между различни видове спорт, позволете на детето си да опита няколко преди да се спре на 1-2. Колкото повече видове опита, толкова по-лесно ще намери кой спорт му доставя удоволствие.

 

 

Опитайте с отборни спортове, като футбол или баскетбол, както и индивидуални спортове, като тенис, лека атлетика или голф. Наблюдавайте детето си. То чувства ли се комфортно в отборните спортове? Има ли добре развита координация между очите и ръцете, за да се конкурира в определени спортове, в които се използва топка?

 

Оценете възможните спортове

 

За да определите дали детето е в добри ръце, вземете предвид следните фактори:

 

 

Първото нещо, което трябва да проверите е дали треньора държи на безопастността. Налага ли на играчите стриктно да следват правилата? Само най-добрите деца ли играят?

 

Също така вземете под внимание поведението на треньора по време на състезание. Ако той постоянно вика на съдиите или на децата или оставя само най-способните деца да играят, може да обезкуражи вашето дете. Запознайте се с треньора и ако е възможно – поговорете с бивши членове на отбора.

 

Децата на 11-12 години са готови да се справят с конкуренцията и да печелят. Но стратегията „Трябва да спечелим на всяка цена” отказва много деца от спорта.

 

 

Децата в отбора разделени ли са само по възраст, което може да увеличи риска от нараняване? Или са групирани по физически умения? Правят ли загрявки и разтегателни упражнения преди и след всяка тренировка или състезание?

 

По тези два фактора можете да определите предпазването от нараняване и травми.

 

Вашата роля: седнете и гледайте

 

Като цяло бъдете положително настроени и окуражаващи. Изтъквайте положените усилия и подобрението над победите.

 

Присъствайте на състезанията и тренировките, и ако имате тази възможност – бъдете добър пример за спортсментство.

 

 

Ако детето ви реши да се откаже от даден спорт или определена физическа активност, следете за знаци за наличието на стрес или преумора от тренировките. Може на по-късен етап да започне да спортува същото нещо или да се насочи към други активности, като танците.

 

Независимо дали детето ви плува, тича или играе с фризби, дръжте под око по-голямата цел – детето ви да е във форма и да се превърне в здрав и щастлив възрастен.

 

Снимки: AKARAKINGDOMS, foto76, photostock, Tina Phillips FreeDigitalPhotos.net