25 интересни факта за Швейцария – тема за Швейцария – Idi.bg

65
Добави коментар
tao
tao

Една от най-желаните държави, както за туризъм, така за живот, Швейцария, е прочута с качествения си шоколад, с банките си и с точните си часовници. Туристите харесват чистотата на швейцарските градове и невероятната швейцарска природа. Макар по-голяма част от територията на държавата да е покрита с планини, има части, в които могат да се видят палмови дръвчета. Освен това Швейцария е позната с множеството езера на своя територия, повече от 1500.

– Швейцария разполага с железопътна система, която се простира на дължина повече от 4600 километра. Тя е втора след Япония по масова употреба на влакове.

– Най-големият часовник по отношение на големина на циферблата в Европа се намира в Швейцария, в Цюрих. Диаметърът на циферблата е по-голям от този на Биг Бен. Интересната гледка е част от църквата „Свети Петър”.

– В Цюрих има повече от 1200 фонтана. Те имат кристално чиста вода и правят впечатление на туристи, които не са виждали преди тази дестинация.

– Швейцарските пощенски кутии обикновено разполагат с 2 отвора, за писма и за колети. Те са почти сходни за всички сгради. В тях не могат да се слагат писма, които собственикът иска да изпрати, а само получената поща.

– Китайските и мексикански ресторанти се смятат за екзотика, затова са доста скъпи, но ако обичате екзотична кухня, можете да похапнете арабски кебап, който се продава по щандове по улиците.

– Повдигнат нагоре палец за повечето култури значи „ОК”, но в Швейцария така се казва „1”, когато се брои на пръсти. Ако искате някаква стока в 1 бройка, покажете палец, не показалец, тъй като ще ви донесат 2 бройки от стоката.

– В Швейцария можете да видите животинки да пасат на необичайни места. В някои части например докарват стада с крави или овце пред обществени места, за да пасат зеленината в градинките.

– Когато дават на децата име, родителите трябва да изберат от списък с имена. Чуждите граждани имат малко повече възможности, но трябва да предоставят официално свидетелство, че избраното име е приемливо в държавата, от която идват.

– Можете да си направите застраховка на почти всичко в Швейцария, например застраховка, ако счупите мивката или ако паднете от колело. Ако карате колело по тротоар или шосе, по закон сте задължени да имате застраховка, а ако живеете в апартамент трябва да го застраховате срещу пожар. Ако бъдете ограбени, дори да сте оставили вратата отворена, застрахователната компания ще покрие застраховката.

– Пазарските колички обикновено могат да се вкарват във всички магазини на търговските центрове. Можете да видите хора с колички с храна, които обикалят магазин за обувки.

– Вместо гаражни разпродажби, в Швейцария имат дни, в които изхвърлят непотребните неща, а който иска някоя стока, може да я вземе. Понякога могат да се видят хора с фенерчета, които обикалят купчините с вещи късно вечер.

– Има огромен план за изграждане на цялостна мрежа от магистрали в държавата, който не е завършен. Тъй като строителството им не е започнато преди края н 60-те, то няма да е завършено поне още няколко десетилетия.

– Регистрационните номера на колите не се дават на превозното средство, а на човека. Ако собственик иска да продаде колата си, той взима регистрационния номер и го използва за новата си кола, а не го продава. Освен това предните платки са много малки, широки, но къси.

– Някои асансьори в Швейцария могат да се употребяват само от 1 група хора едновременно и могат да достигнат само до 1 етаж от сградата, така че хората не могат да натиснат няколко етажа.

– Смята се за грубо и дори за странно да държите ръце в скута си, докато седите на маса за хранене. Повечето хора стоят с лакти върху масата, когато не ядат. Хората често обират храната в чинията си с хляб толкова прецизно, че понякога тя е толкова чиста, колкото преди употреба.

– В Швейцария има случай, в който народът гласува не за понижаване, а за повишаване на данъците.

– Където да се намирате на швейцарска територия, винаги сте на по-малко от 16 километра от езеро.

– В държавата има повече банки, отколкото зъболекари.

– Първото момиче на Бонд е швейцарка, Урсула Андрес.

– Повече от половината, 60%, от електричеството в държавата се произвежда с енергията на водата.

– На брега на Женевското езеро има статуя на Чарли Чалин, който умира в Швейцария, години след като се оттегля от Холивуд.

– Само ¼ от хората притежават собствен дом, а повечето жилищни сгради разполагат с бункер за защита от ядрена война.

– В държавата няма да намерите джамия.

– Дупките в швейцарското сирене са образувани от въглероден диоксид, който отделят бактерии в сиренето. Той е фактор за оформяне на специфичния вкус на сиренето и за ферментацията на сместа. Някога прочутото фондю със сирене и хапки хляб е било храна за селяните, а не стилна кухня за гастрономи.

– Хората в Швейцария държат рекорда за консумация на безалкохолни напитки в цял свят, като бият дори американските граждани.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 1216 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност